Remarcabilele asemănări dintre români și americani

0
261

O analiză comparativă efectuată zilele acestea de sociologi, în România și America, arată trăsăturile generozității celor două popoare. Românii nu ies în stradă pentru facturile la energie care îi copleșesc, nu se revoltă împotriva limitării drepturilor și libertăților, nu protestează împotriva politicienilor pe care îi detestă, dar sunt gata să meargă la război dacă Franța, Germania, Italia sau oricare alt stat din NATO ar fi atacat. Asta arată că românii sunt un popor care poate muri de foame, dar are principii și este gata să se sacrifice pentru alții. Aceasta este frumusețea surprinzătoare a poporului nostru. Sau cum ar spune regretatul Grigore Vieru, „Cel mai mare dușman al românului este mila pentru stăini și ura pentru ai lui”.

Și americanii sunt precum românii. Deși au petrecut 20 de ani în războiul din Afganistan, din care s-au retras fără a putea impune valorile democratice și libertățile culturii americane, așa cum au sperat, americanii sunt gata să meargă din nou la un alt război, pentru a-și apăra partenerii. Resorturile psiho-emoționale, sau poate chiar raționale, ale unor astfel de alageri arată cât de generoși sunt americanii.

Soldați români în timpul exercițiului Steadfast Defender 2021, în coordonarea NATO

Grupul de Gândire Strategică a inițiat un proiect de cercetare comparativă prin aplicarea a două sondaje de opinie în Statele Unite ale Americii, respectiv în România. Scopul proiectului a fost de a măsura opiniile populației din cele două țări cu privire la susținerea de care s-ar bucura implicarea celor două state și a forțelor lor militare în sprijinirea altor state NATO în ipoteza în care acestea ar fi atacate.

Cele două sondaje de opinie au fost realizate de The Bullfinch Group în Statele Unite ale Americii, respectiv de INSCOP Research în România.

Remus Ștefureac, președinte STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică evidențiază faptul că „datele comparative arată un sprijin puternic al americanilor și al românilor pentru implicarea SUA, respectiv a României, în apărarea altui stat membru NATO în cazul în care acesta ar fi atacat”.

Mai mult, sondajul arată un sprijin solid al populației Statelor Unite ale Americii pentru trimiterea de trupe americane în România și Polonia pentru a descuraja amenințările recente ale Rusiei. Dincolo de mesajele ferme de sprijin ale autorităților americane pentru securitatea României, dincolo de acțiunile concrete care au însoțit rapid aceste mesaje (trupe americane și tehnică trimise deja în România), faptul că populația Statelor Unite ale Americii sprijină puternic politicile și măsurile susținere a statelor membre NATO afectate de amenințările Rusiei, conferă încredere într-o perioadă critică în care sentimentul de securitate în regiune este grav afectat.

Rezultatele sondajului din Statele Unite ale Americii


Doar 15% dintre americani se opun implicării SUA în apărarea altui stat NATO dacă acesta ar fi atacat. Luând în considerare că, „potrivit tratatului NATO, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”, 57% dintre respondenți sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat. 15% sunt de părere că SUA nu ar trebui să se implice, iar 28% din totalul eșantionului sunt nehotărâți.


Doar 27% dintre americani se opun trimiterii de trupe amerincane în România și Polonia pentru a ajuta la descurajarea amenințărilor Rusiei. Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii de trupe americane în țări aliate NATO precum România sau Polonia pentru ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 57% dintre respondenți se declară de acord, 27% sunt împotrivă și 16% sunt nehotărâți.

Rezultatele sondajului din România


70% dintre români sunt de acord cu implicarea României în apărarea altui stat NATO dacă acesta ar fi atacat.

Luând în considerare că, „potrivit tratatului NATO, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”, 70% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, România ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat. 25% sunt de părere că România nu ar trebui să se implice, iar 5% din totalul eșantionului nu știu sau nu răspund.


Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii militarilor români în țări aliate NATO pentru ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 60% dintre respondenți se declară de acord, 36% sunt împotrivă și 3,9% nu știu sau nu răspund.

Rezultatele sunt cu atât mai surprinzătoare și onorante pentru poporul român cu cât într-o altă cercetare sociologică, efectuată de Institutul Avantgarde, la comanda siteului G4Media, românii estimau, ca exercițiu de imaginație, că doar 50% ar lupta în cazul în care țara noastră ar fi atacată, iar dintre cei intervievați, doar 31% dintre ei se declarau gata de luptă, 19% s-ar refugia în altă țară. 37% nu pot aprecia ce ar face în acest caz.

Datele sondajului româno-american al INSCOP au fost culese în perioada 19-25 februarie 2022 prin interviuri telefonice, volumul eșantionului fiind de 1044 de votanți înregistrați, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1050 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.

Grupul de Gândire Strategică este un think tank avangardist care își propune să furnizeze o platformă civică activă dedicată încurajării reflecției și a gândirii strategice prin analize, studii și cercetări de profunzime. Grupul sprijină dezbaterile publice bazate pe utilizarea riguroasă de date științifice și evaluări structurate în vederea elaborării de contribuții de substanță pentru dezvoltare și progres în domenii relevante din sectorul public și privat.

The Bullfinch Group este o companie de cercetare non-partizană cu sediul în Washington DC, specializată în furnizarea de cercetări sociologice independente și orientare strategică.

INSCOP Research este una dintre cele mai active și mai respectate instituții de cercetare a opiniei publice din România, o companie cu standarde etice riguroase, apreciată pentru calitatea și imparțialitatea produselor sale. Studiile realizate de INSCOP Research sunt citate în mii de articole în presa românească și internațională, în rapoarte oficiale naționale și internaționale, în evaluări de specialitate ale unor think-tank-uri românești și internaționale prestigioase sau în publicații academice.

INSCOP Research – Romania şi The Bullfinch Group au încheiat un parteneriat de colaborare prin intermediul căruia își oferă sprijin reciproc în efectuarea de studii sociologice în România, în alte țări din regiune și în Statele Unite ale Americii. Cele două companii colaborează pentru dezvoltarea unui set de metodologii inovative dezvoltate în SUA care pot fi aplicate pe piața românească și regională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.