România închide toate site-urile de propagandă ale Rusiei

0
221

Sputnik și Russia Today, publicații apropiate regimului de la Kremlin, vor fi interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut ieri de președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, într-o conferință de presă.

„Vom interzice Sputnik și Russia Today în toată Uniunea Europeană pentru a stopa mașinăria de dezinformare a Rusiei în UE”, a spus von der Leyen. Este vorba despre cele mai vocale canale media ale Kremlinului. Și subsidiarele lor vor fi interzise, a spus von der Leyen.

„Astfel, nu vor mai putea să răspândească minciunile lui Puțin și să divizeze oamenii din UE”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Politologul Andrei Țăranu consideră că este o măsură foarte bună. El explică ce înseamnă pentru public interzicerea Sputnik și Russia Today:

„Înseamnă că propaganda deșănțată, care a existat până zilele trecute printre foarte mulți concetățeni ai noștri, în care naționalismul, radicalismul, diverse mituri false – că nu le pot spune doar fake news-uri, despre Ucraina care a ocupat teritorii românești, despre relațiile proaste dintre România și Ucraina, 90% dintre ele fiind de fapt niște mistificări în care s-au amestecat URSS-ul, Ucraina, Rusia, astfel încât să nu înțeleagă nimeni nimic – sunt blocate. Poate cu ocazia asta o parte dintre acești concetățeni care au fost contaminați de o propagandă neagră vor putea să înțeleagă și cealaltă parte a adevărului, dacă vor vrea să o asculte”.

Cărbunaru a prezentat lista acestor site-uri, unele fiind deja închise, iar altele care urmează să fie închise. Printre acestea sunt ru.md.sputniknews.ro, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, citeșteșitu.com, rtnews.ro si cloudx.ro.

Lista site-uri fake news si fraude cu activitate in contextul crizei Ucraina – Rusia pentru care au fost demarate procedurile de blocare:

https://bitinitiators.com/blog.html – indisponibil în acest moment

https://profitsmall.com/?domain=https://bitinitiators.com/blog – indisponibil în acest moment

https://yourincome.site/LP/lp_RO_RO_connera_XfZdkl_Av0VP/?domain=newsmoney.work&uclick=q5fnx99 – activ la acest moment 

https://ru.md.sputniknews.com/ – activ la acest moment

https://md.sputniknews.com/ – activ la acest moment

https://ro.md.sputniknews.com/ – activ la acest moment

https://citestesitu.com – activ la acest moment

https://rtnews.ro – activ la acest moment

https://cloudx.ro – indisponibil în acest moment

România se alătură astfel unei decizii luate la nivel european.

La nivel european au fost anunțate măsuri de blocare a Russia Today și Sputnik.

Josep Borrel, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a declarat duminică, la o conferință, că UE ia măsuri cruciale pentru a stopa manipularea informațiilor de către Rusia. „Călcăm șarpele pe gât”, a spus înaltul oficial european. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.