România și aderarea la Schengen: președinția franceză a UE nu poate face totul de una singură

0
182

La o zi după ce președintele Emmanuel Macron a prezentat la Paris principalele linii ale președinției franceze a Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie, ambasadoarea Franței la București a dezvoltat câteva priorități care privesc îndeaproape România și regiunea de est a Uniunii Europene.

Cum era de așteptat, în discuția cu jurnaliștii de la București a ambasadoarei Laurence Auer, accentul a căzut pe reformă și extinderea Spațiului Schengen. Mai ales că, așa cum a venit o remarcă din rândul jurnaliștilor, recenta „undă verde” primită de Croația a produs un sentiment de frustrare în societatea românească.

Reformarea Spațiului Schengen este una dintre marile priorități ale președinției franceze. Parisul are în vedere un pilotaj politic al Spațiului Schengen și un mecanism de urgență pentru protecția frontierelor în situații de criză.

„Trebuie să eliminăm disensiunile din cadrul Spațiului Schengen”, a spus ambasadoarea Laurence Auer.

Dar poate merge extinderea mână în mână cu reforma? Da, a punctat ambasadoarea. Ea a reamintit că acesta a fost și mesajul pe care secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, l-a transmis în cursul consultărilor pe care le-a avut la București, în luna septembrie.

”Noi am spus mereu că România are vocația de a deveni membră a Spațiului Schengen”, a spus ambasadoarea. Ea a atenționat că decizia se va lua în Consiliu, acolo unde Franța nu poate face jocurile de una singură. În plus, acum este în desfășurare, la granițele Uniunii Europene, o criză a migrației comparabilă cu cea din 2016, a precizat Laurence Auer.

Ea a amintit că în pregătirea președinției europene, Parisul s-a consultat cu toți partenerii din Uniune, în căutarea consensului pe cât mai multe chestiuni.

Franța va acționa pentru „înverzirea economiei europene” dar în condițiile concilierii obiectivelor din planul „Fit for 55” al Comisiei Europene cu cele ale dezvoltării economice. „Nimeni nu va fi lăsat în urmă”, a punctat ambasadoarea Franței la București.

Modelul social european este o altă prioritate, iar la 11 martie 2022, președinția franceză va organiza un summit consacrat modelului european de creștere economică.

Digitalizarea, suveranitatea tehnologică și consolidarea Fondului european de apărare sunt alte teme prioritare ale președinției franceze, puse sub motto-ul „Redresare, Putere, Apartenență”.

Ovidiu Nahoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.