Rusia și-a retras flota de pe coasta ucraineană după livrarea de rachete americane

0
195

Navele Flotei Ruse de la Marea Neagră s-au retras la peste 100 de kilometri de coasta Ucrainei, a declarat luni comandamentul Marinei Ucrainene într-un raport operațional zilnic.

În momentul de față, potrivit Kievului, Rusia păstrează aproximativ 30 de nave și submarine în Marea Neagră, asigurând o blocare a coastei și a porturilor. Cu toate acestea, Rusia nu mai deține controlul deplin asupra părții de nord-vest a zonei Mării Negre, potrivit armatei ucrainene. Zona a devenit o „zonă gri”, potrivit unui briefing al Marinei.

Pentru a recâștiga controlul asupra zonei pierdute, Rusia a desfășurat sisteme de rachete de coastă Bal și Bastion în regiunea Crimeea și Herson și, de asemenea, desfășoară forțe suplimentare pe insula Zmeiny. În acest sens, potrivit Marinei Ucrainene, rămâne amenințarea cu rachete dinspre mare, al căror număr de la începutul războiului a depășit trei sute.

Navele rusești au părăsit zonele de coastă la două săptămâni după ce SUA au decis să transfere sistemele de rachete Harpoon ale Boeing la Kiev.

Danemarca a fost de acord să furnizeze rachete capabile să lovească ținte la o distanță de până la 250-300 km și lansatoare pentru acestea. În plus, Casa Albă are în vedere și furnizarea de sisteme de rachete Naval Strike de la Raytheon Technologies.

12 până la 24 de rachete antinavă asemănătoare Harpoon sunt suficiente pentru a ridica blocada porturilor ucrainene, potrivit expertului naval al Institutului Hudson, Brian Clark. 

„Dacă Putin persistă, Ucraina poate elimina cele mai mari nave rusești, pentru că pur și simplu nu există unde să se ascundă în Marea Neagră”, explică el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.