„Să nu ne oprim în Ucraina, să-i facem să tremure!” – discurs al propagandei ruse

0
438

Comunitatea internațională este tot mai preocupată cu privire la acțiunile militare a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina. Statele Unite, NATO, Înaltul Reprezentant european pentru afaceri externe și mai multe capitale europene și-au afirmat, în acest context, sprijinul pentru Ucraina. Liderii occidentali au avertizat că o eventuală invazie va avea urmări dintre cele mai grave pentru Moscova. Dar cum se vede situația din partea cealaltă?

Ei bine, se vede exact invers. De fapt, NATO cea rusofobă este o amenințare pentru omenire, NATO recurge la acte de război hibrid în vecinătatea Peninsulei Crimeea.

După cum constată EUvsDisinfo, un organism al Serviciului European de Acțiuni Externe care monitorizează presa rusă, tonul s-a îngroșat pe măsură ce Occidentul și-a sporit preocupările legate de mișcările de la granița Ucrainei.

Presa controlată de Kremlin acuză Statele Unite că împing Ucraina și Europa spre o confruntare cu Rusia pentru a distrage atenția de la politicile Washingtonului din Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

„Occidentul invadează sfera de interese a Rusiei”

Occidentul este acuzat că invadează sfera intereselor naționale ale Rusiei în Balcanii de Vest și în Ucraina, văzută drept teritoriul istoric al Rusiei. Iar invazia pe care Occidentul o realizează acum este acoperită cu o retorică despre „amenințarea rusă”. Pe de altă parte, Polonia și Uniunea Europeană sunt acuzate că au instrumentalizat criza migranților de la granița cu Belarus.

Putin amintind de Lenin…

Publicația americană Daily Beast remarca recent discursul propagandistului televiziunii de stat ruse Dmitri Kiselyov: pe de o parte, în discursurile sale de fiecare seară, el susține că Rusia nu intenționează să invadeze Ucraina, dar apoi subliniază imediat că „problema Ucrainei” ar putea fi rezolvată „foarte repede”, datorită puterii militare superioare a Rusiei.

El susține că NATO trebuie să primească o lecție.

Igor Korotchenko, membru al Consiliului Public al Ministerului Rus al Apărării și redactor-șef al revistei Apărarea Națională, susține la rândul său că oficialii occidentali și ucraineni se declară îngrijorați tocmai ca să provoace o reacție din partea Moscovei.

Vorbind în cadrul emisiunii 60 de Minute a televiziunii de stat, Igor Korotchenko a avertizat: „Să fim sinceri: al treilea război mondial ne bate la ușă. Va veni din direcția Poloniei și Ucrainei”.

Iar cea mai bună apărare este o ofensivă. „Pumnul nostru militar ar trebui să lovească în fața fiecărui politician occidental”, a continuat acesta.

Parlamentarul Oleg Morozov declara la televiziunea de stat că dacă un conflict va avea loc, acesta va rupe întregul construct al relațiilor mondiale, va redesena harta geografică a Europei și va schimba liniile sale politice. Rezultatul va fi ceea ce a promis președintele Putin: sfârșitul statului ucrainean.

Există însă și voci care cred că trebuie mers mai departe. Andrei Kartapolov, membru al Dumei de Stat, a sugerat, tot în cadrul unei emisiuni TV, că, „dacă tot Occidentul intenționează să ne transforme într-un paria, nu există niciun motiv să ne oprim în Ucraina. Dacă vor să ne facă să tremurăm, atunci să-i facem noi să tremure!”, a spus acesta, potrivit Daily Beast.

Retorica fricii

Această retotică îi bombardează zilnic pe cetățenii ruși, pentru care televiziunile controlate de Kremlin reprezintă de departe prima sursă de informare. Să mai spunem că Ucraina a interzis redifuzarea acestor televiziuni pe teritoriul ei.

Acest tip de discurs pare menit, pe de o parte, să crească moralul populației în eventualitatea unei acțiuni militare care s-ar putea solda cu numeroase pierderi și cu sancțiuni care vor înrăutăți și mai mult viața cetățenilor.

Pe de altă parte, este stimulată teama, prin apelul la unul dintre miturile fundamentale ale propagandei ruse: acela al pericolului invaziei dinspre Vest. Un discurs public, să recunoaștem, care nu prevestește nimic bun. (Ovidiu Nahoi)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.