Se termină pandemia!

0
239

Șefa Statens Serum Institut, o agenție guvernamentală care supraveghează evoluția pandemiei în Danemarca, a declarat recent că varianta Omicron poate fi cea care ar putea duce la sfârșitul pandemiei, conform thesun.co.uk. În SUA lucrurile par explozive însă, peste un milion de cazuri noi fiind înregistrate în 24 de ore!

Potrivit celor spuse de Tyra Grove Krause, șefa institutului, un nou studiu a constatat că riscul de spitalizare cu varianta Omicron este de jumătate, comparativ cu varianta Delta. De asemenea, aceasta a spus că noile date oferă autorităților speranța că pandemia din Danemarca s-ar putea încheia în două luni. Astfel, totul ar putea reveni la normal decât se așteptau.

„Cred că în următoarele două luni, iar apoi sper că infecția va începe să scadă și să ne recuperăm viața normală”, a răspuns Tyra Grove Krause, după ce a fost întrebată cât va mai mai avea COVID-19 influență în țara respectivă.

Trebuie menționat că acest studiu se alătură deja celor care spun ca varianta Omicron este o tulpină mai puțin gravă față de altele. Un studiu din Marea Britanie indica faptul că riscul de spitalizare este cu 50-70% mic față de varianta Delta. Totodată, oficialii din domeniul sănătății au spus de mai multă ori că booster-ul protejează împotriva variantei Omicron și oferă cea mai bună șansă de a trece peste pandemie.

Ce au descoperit cercetătorii danezi?

Varianta Omicron a noului coronavirus are o capacitate mai bună decât varianta Delta de a evita reacţia imunitară a persoanelor vaccinate, potrivit unui studiu danez publicat săptămâna trecută, care explică motivele pentru care Omicron se răspândeşte cu o rapiditate mai mare, potrivit reuters.com

După descoperirea în luna noiembrie a variantei Omicron, ce prezintă un număr mult mai mare de mutaţii în comparaţie cu variantele precedente ale virusului SARS-CoV-2, oamenii de ştiinţă au încercat să afle dacă această variantă cauzează forme mai puţin grave de COVID-19, precum şi motivele pentru care ea pare să fie mai contagioasă decât varianta anterior dominantă, Delta. Un virus poate fi mai transmisibil din mai multe motive, precum perioada petrecută în aer, abilitatea sa de a se ataşa de celule sau evitarea reacţiei generate de sistemul imunitar.

Analizând datele medicale obţinute de la aproape 12.000 de familii daneze la jumătatea lunii decembrie, cercetătorii din această ţară au descoperit că varianta Omicron este de 2,7-3,7 ori mai infecţioasă decât Delta în rândul persoanelor vaccinate. Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Biroul pentru Statistică din Danemarca şi Statens Serum Institut (SSI), sugerează că virusul SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid în prezent pentru că a devenit mai bun în ceea ce priveşte capacitatea lui de a evita imunitatea dobândită prin vaccinare.

„Descoperirea noastră confirmă că răspândirea rapidă a variantei Omicron poate fi atribuită în primul rând capacităţii sale de a evita reacţia imunitară şi mai puţin unei creşteri inerente a transmisibilităţii de bază”, au adăugat autorii acestui studiu, care nu a fost deocamdată examinat de alţi cercetători (procedura peer-review).

Peste 78% dintre danezi au fost vaccinaţi până în prezent cu schemă completă, iar 48% dintre ei au primit deja şi doze de supra-rapel („booster”). Mai mult de opt din zece danezi au fost vaccinaţi cu serul Pfizer-BioNTech.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.