Singura librărie independentă din Timișoara a împlinit 5 ani

0
393

„Merg la bufnițe”. E o propoziție pe care, în ultimii cinci ani, au rostit-o des timișorenii pentru care o carte bună e aproape echivalentul fericirii. Fie ea și pe termen scurt. Pe termen mediu, singura librărie independentă rămasă deschisă în capitala Banatului a împlinit cinci ani. La Două Bufnițe este, azi, la Timișoara, un loc pozitiv, unde găsești o vorbă faină, o carte care să-ți pice bine și, de ce nu, o cafea aromată. 

Librăria La Două Bufnițe, din Timișoara

Librăria La Două Bufnițe s-a deschis în 2016, la începutul lunii decembrie. A fost visul a două tinere, absolvente de Litere. Raluca Selejan și Oana Doboși sunt prietene de-o viață, iar mica librărie din zona Pieței Unirii este casa lor… departe de acasă. E un loc cald şi prietenos, unde cărțile sunt atent selectate, predominant din literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă. Există, de asemenea, un spațiu foarte larg destinat cărților pentru copii. La evenimentele organizate aici de-a lungul timpului au participat scriitori din România, din Germania, Austria, Ungaria, Serbia, SUA, Islanda, Croația sau Portugalia. Duminica e, aproape săptămânal ziua poveștilor, iar librarii fac recomandări pe rețelele de socializare. 

Anul trecut, când a început pandemia și cam toate afacerile s-au închis pentru multe săptămâni, Oana și Raluca au vândut cărți la fereastră și au livrat comenzi acasă clienților lor.  Nici în 2021 nu a fost mai ușor. Ba dimpotrivă. „Eu cred că și anul trecut, și  anul ăsta a fost de fapt foarte greu. Anul trecut, cum a venit totul, așa, haotic, ca o tornadă, n-am avut timp să ne dezmeticim foarte tare. Anul ăsta ne-am dezmeticit un pic și cred că a fost mai greu anul ăsta. Anul trecut le-am făcut la foc automat țac țac țac. Anul ăsta n-a mai fost același foc automat, am mai trecut o dată prin lucrurile astea și le-am resimțit un pic mai greu. Chiar cred că anul ăsta a fost mai greu pentru librărie și pentru noi decât anul trecut”, spune Raluca Selejan.

Aniversarea de cinci ani a librăriei a însemnat cinci zile de evenimente online și offline, în limitele permise de situația sanitară. Au fost lansări de carte, discuții cu editori și, de fapt, un prilej de revedere cu prietenii. Mulți dintre cei care vin azi în librărie au trecut de statutul de simpli clienți. Oana Doboși și Raluca Selejan explică; „Acum avem și mai mulți prieteni și e frumos să vezi cum a crescut relația asta de prietenie cu clienții noștri. De la persoane… pe unele chiar nu le știam, au venit, ne-au trecut pragul, au cerut o recomandare de carte, au venit și în alte zile.. (…) Practic, asta ne-am dorit de la librărie, să se creeze acest dialog în jurul cărților. Și cum construiești un dialog în jurul cărților, într-o librărie, cu niște oameni pe care nu-i cunoști? Evident, vorbind despre cărțile care îți plac, pe care le ai în librărie… și pe măsură ce construiești acest dialog, nici nu știu cum, cred că ești sincer autentic și pasionat”.

O librărie este totuși o afacere și ultimii doi ani n-au fost deloc prietenoși cu micii întreprinzători. Cele două tinere nu s-au gândit deloc să renunțe și continuă să spună, mai în glumă, mai în serios, că vor să ducă librăria mai departe cel puțin jumătate de secol. Anul 2021 a fost însă unul plin de încercări. „A fost un alt fel de foc automat, că anul trecut totul era imprevizibil și atunci trebuia să ne adaptăm de la o zi la alta, sau să ne și oprim, că erau toate cu lockdownuri, cu zile libere, dar anul ăsta n-a mai trebuie să ne oprim, tocmai ca să mai salvăm din pierderile de anul trecut. Și atunci, poate, cumva, am muncit dublu, nici nu-mi dau seama”, zice, la rândul ei, Oana Doboși.

Ce se citește în Librăria La Două Bufnițe? În general, literatură, dar o pondere importantă o au și cărțile pentru copii și adolescenți. Paradoxal însă, cele două „bufnițe” au tot mai puțin timp să citească. Noroc cu… prietenii. „Contrar tuturor așteptărilor, citim mai puțin decât înainte să deschidem librăria, pentru că muncim mult mai mult. Adică noi lucrăm pentru librărie și citim mai puțin. Și prietenii ăștia noi pe care ni i-am creat citesc mai mult decât noi și atunci facem schimb de recomandări”, spune Raluca Selejan.

Unii ar putea crede că totul e doar o joacă. E și nu e. „Bufnițele”, în cor: „Nu e joacă, dar, dacă uiți să te joci, să te distrezi, s-ar putea să devină mult mai copleșitor decât este (…) Știm și că orice joacă are reguli, deci și noi avem aici niște reguli, pe care le respectăm, chiar dacă ne mai și jucăm. Sunt regulile jocului pieței de carte”.

Raluca spune despre Oana că este „prietena ei genială”. În vară, amândouă și-au împlinit un vis: au mers la Napoli și la Ischia, pe urmele poveștii imaginate de Elena Ferrante, o scriitoare pe care o iubesc amândouă. Mica lor librărie „merge” de acum pe șase ani. Și sunt și alte visuri care se cer împlinite. Alături de prieteni. (RFI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.