Sunt localități și în Bihor unde primarii au luat decizia restricționării furnizării apei potabile

0
158
Young corn growing in dry environment, drought season on maize crop plantation

Pe lângă secetă, la Forosig, comuna Holod, localnicii se confruntă și cu o defecțiune care a făcut ca în două ore să aibă loc golirea totală a rețelei comunei și a bazinului de apă, adică o pierdere de 500.000 l de apă de fiecare dată când s-a încercat umplerea bazinului.

“De aproximativ o săptămână ne confruntăm cu mari probleme legate de distribuția apei, în special în localitatea Forosig. Încercăm să găsim sursa problemelor și remedierea acesteia. Până acum am ajuns la concluzia că între satele Hodiș și Forosig există o pierdere foarte mare de apă pe care nu am identificat-o până acum. În cursul ultimelor două zile, am oprit și pornit apa de două ori către satul Forosig de la bazinul situat în Hodiș iar în termen de nici 2 ore a rezultat golirea totală a rețelei comunei și a bazinului de apă, aceasta însemnând o pierdere de peste 500.000 de litri de apă de fiecare data”, spune primarul de Holod Sandu Săsăran.

Primarul face apel la localnicii care pot identifica ca fiind generatori ai situației “posibile fisuri mari, consumatori excesivi de apă sau posibile puncte unde se poate scurge o cantitate însemnată de apă “ să înștiințeze Primăria Holod.

La Pomezeu, primarul Ioan Șora e radical: “Uzi grădina din coloana de apa potabilă în comuna Pomezeu și esti depistat, se suspenda furnizarea”.

La Lugaș, primarul Șorban Levente anunță că pe parcursul nopții, comuna rămâne fără apă. Aceasta fiindcă cei care udă grădinile o fac noaptea și nu ziua atunci când căldura e toridă și afectează astfel culturile. “Apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor! Se întrerupe furnizarea apei noaptea între intervalul oral 00- 06. Având în vedere temperaturile crescute și lipsa precipitațiilor din ultima perioadă, Serviciul Public de Furnizare al Apei Potabile Lugaș face încă un apel către consumatori să evite utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor. Acest lucru este cu atât mai necesar în sezonul estival, când crește consumul menajer al apei de la robinet”, spune primarul Levente Sorban.

La Balc, primarul Sorin Sabău spune că face eforturi pentru a reveni la un program normal de furnizare a apei scop în care în 17.06.2022 a fost încheiat contractul pentru achizitia unui bazin de 300 mc, adică unul de trei ori mai mare decât cel existent care alimentează localitățile Balc și Săldăbagiu de Barcău. Bazinul ar putea fi livrat în 4-6 săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.