Tehnologia VAR și campionatul românesc

0
459

Retras din arbitraj anul trecut, Octavian Șovre, de-acum fostul mare arbitru orădean, face parte din proiectul implementării VAR (Video Assistant Referee) în România, fiind unul dintre instructori. Proiectul este condus de către Alexandru Deaconu.

Arbitrul asistent Octavian Șovre in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si FC Viitorul, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Municipal Ion Oblemenco din Craiova, luni 30 septembrie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

„Începând cu luna iulie anului 2021 am început primele cursuri teoretice de implementare tehnologiei VAR în arbitrajul românesc. Există niște etape pe care trebuie să le parcurgem. Nu le putem „arde”, pentru că toate aceste module sunt supervizate de către FIFA”, a declarat Octavian Șovre. Apariția VAR în campionatul românesc depinde mult și de evoluția pandemiei de Covid 19 în țara noastră. „Sperăm ca pandemia să ne lase pentru că lucrurile acestea nu se pot face decât cu prezență fizică. În mod normal, dacă nu apare vreun deranj, în prima etapă a campionatului următor din Liga 1, undeva la mijlocul lunii iulie 2022, în mod normal trebuie să avem implementată tehnologia VAR”.

Octavian Șovre și Ovidiu Haţegan

Tavi Șovre s-a referit și la niște ținte pentru apariția VAR. Astfel, din cele relatate de fostul arbitru, există mari șanse ca atât finala Cupei României cât și Supercupa României să beneficieze de tehnologia VAR, ca o „repetiție” pentru sezonul 2022-2023. Octavian Șovre a avut de suferit de pe urma absenței VAR la un meci decisiv pentru calificarea la CM din 2018. Într-un meciul de baraj, Elveţia a înscris unicul gol de pe Windsor Park din Belfast, contra Irlandei de Nord, după un penalty controversat, acordat de arbitrul român Ovidiu Haţegan, Octavian Șovre fiind asistent la acel meci. Românii avuseseră o perioadă excelentă în competițiile organizate de FIFA și ar fi urmat o prezență la mondialul din Rusia. Ea a fost anulată din cauza acelei decizii. „În acel moment tehnologia VAR exista. Și pe noi ne-a surprins. Au fost patru baraje foarte importante. Munca de doi ani a unei echipe naționale s-a repercutat la un baraj. Având această tehnologie disponibilă noi n-am înțeles de ce nu s-a implementat la un meci, cu o asemenea miză. Având în vedere vremurile pe care le trăim, cu tehnologia la îndemână nu poți să rămâi la mâna sau greșeala umană, care te urmărește la tot pasul. Și greșeala s-a petrecut. Nu știu dacă Irlanda de Nord s-ar fi calificat sau nu, dar noi, dacă am fi dispus de tehnologia respectivă, n-am fi avut de suferit ca brigadă, nici echipa nord-irlandeză”, a povestit Octavian Șovre.

Victor Mihalcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.