Trupele britanice se retrag din Ucraina, după ce SUA au avertizat că invazia rusă ar putea începe în orice moment

0
199

Toate trupele britanice vor fi retrase din Ucraina în acest weekend, deoarece Rusia ar putea invada „fără preaviz”, a declarat un ministru al Apărării, potrivit The Independent, citată de MSN.

Mai mulți militari britanici au fost prezenți în Ucraina în cadrul unei misiuni de antrenament cu numele de cod „Operațiunea Orbital” în ultimul deceniu, iar alții au fost trimiși acolo recent pentru a instrui armata ucraineană cu privire la rachetele antitanc furnizate de Marea Britanie pentru a ajuta la descurajarea agresiunii rusești.

Ordinul de a părăsi teritorul ucrainean este valabil și pentru soldații Marii Britanii, venind în contextul în care toți cetățenii britanici aflați în Ucraina sunt sfătuiți să plece cât mai curând posibil.

Aproximativ 130.000 de soldați ruși sunt masați la granița ucraineană, iar consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a avertizat, vineri, că o invazie ar putea fi „iminentă”. Președintele american Joe Biden îl va îndemna sâmbătă, în cadrul unor discuții telefonice, pe președintele rus Vladimir Putin să detensioneze situația.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, a cerut Marii Britanii să desfășoare trupe în țară pentru a-l descuraja pe președintele Putin să își trimită forțele armate peste graniță.

Însă, ministrul britanic al Apărării, James Heappey, a subliniat că nu vor exista trupe britanice în Ucraina în cazul unei invazii.

Toate vor fi retrase. Nu vor fi trupe britanice în Ucraina dacă va exista un conflict acolo. Trupele vor pleca în cursul weekend-ului”, a declarat ministrul în cadrul unei intervenții de la BBC Radio 4. 

James Heappey a declarat că este esențial ca toți britanicii să părăsească urgent Ucraina, deoarece războiul ar putea veni fără avertisment.

Suntem acum încrezători că sistemele de artilerie, sistemele de rachete și aviația de luptă sunt toate la locul lor, ceea ce ar permite Rusiei să lanseze – fără niciun preaviz – un atac asupra Ucrainei”, a mai spus ministrul britanic.

Fost ambasador al Marii Britanii în SUA: Va fi haos!

Și, pe această bază, cred că este responsabilitatea noastră să împărtășim cu cetățenii britanici opinia noastră că ar trebui să părăsească imediat țara cât timp mijloacele comerciale sunt încă disponibile”, a adăugat acesta.

Heappey a avertizat că nu va exista un transport aerian de tipul celui văzut în Afganistan vara trecută, deoarece forțele rusești – spre deosebire de talibani – sunt în măsură să desfășoare și lanseze rachete care ar amenința zborurile.

Forțele aeriene regale nu vor fi în poziția de a intra și de a transporta oamenii cu avionul, așa că aceștia trebuie să plece acum prin mijloace comerciale sau să iasă din Ucraina cu mașina într-o țară vecină”, a spus a conchis Heappey.

Fostul ambasador al Marii Britanii în SUA, Kim Darroch, a avertizat că ambasada din Kiev va fi „copleșită” în zilele următoare, ajutând cetățenii britanici să fugă.

Va copleși resursele ambasadei. Nu puteți presupune că toți britanicii din țară vor auzi acest lucru, așa că trebuie să îi contactați. S-ar putea să trebuiască să aranjezi o linie telefonică de urgență, va trebui să trimiți oameni la aeroport, unde – cu o mulțime de cetățeni străini care încearcă să iasă – va fi haos. S-ar putea să fie nevoie de zboruri suplimentare”, a declarat Lordul Darroch pentru Today.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.