UEFA schimbă formatul Champions League. Cum se va decide câștigătoarea competiției

0
588
UEFA schimbă formatul Champions League. Cum se va decide câștigătoarea competiției
UEFA dorește să revitalizeze Champions League, cea mai importantă competiție intercluburi din Europa

UEFA schimbă formatul Champions League. Forul continental vrea de mai multă vreme să revigoreze cea mai importantă competiție intercluburi de pe continent. Amenințarea, ratată, ce-i drept, a creării unei Superligi Europene i-a făcut pe șefii UEFA să gândească mai multe modificări pentru sporirea gradului de atracție al UCL. UEFA vrea, printre altele, să elimine grupele, iar desemnarea echipei câștigătoare a competiției să fie făcută într-un alt mod decât obișnuită finală într-o singură manșă, ca până acum.

UEFA schimbă formatul Champions League

UEFA schimbă formatul Champions League. Forul continental consideră că e timpul ca cea mai importantă competiție intercluburi a Europei să-și schimbe „hainele”. Cu atât mai mult cu cât, anul trecut, s-a confruntat cu amenințarea creării Superligii „bogaților”, proiect care a eșuat, dar încă plutește în aer prin unele cluburi mari.

De altfel, pandemia însăși a adus, în 2020, o modificare impusă de situația sanitară grevă cu care se confrunta „Bătrânul continent”. În acel an, forul european a recurs la un turneu final „în 8”, în locul obișnuitelor duble manșe alșe sferturilor de finală și semifinalelor. „Final 8” s-a desfășurat într-un singur oraș, la Lisabona, și a fost câștigat de Bayern, care a învins-o în ultimul act pe PSG.

Cum se va decide câștigătoarea competiției

UEFA a anunțat deja cele mai importante modificări în formatul Champions League. Printre ele se numără renunţarea la actualul format cu grupe şi implementarea unui nou format tip campionat, cu toate cluburile figurând într-un singur clasament, scrie orangesport.ro. Toate echipele urmează să se înfrunte între ele, cu o fază iniţială de 10 etape, la capătul căreia primele clasate se vor califica direct în optimile de finală, în timp ce formaţiile de pe locurile 9-24 vor participa la un play-off pentru accederea în optimi.

UEFA a confirmat că modificările vor intra în vigoare din sezonul 2024/2025, iar forul condus de Aleksander Ceferin intenționează să vină cu încă o noutate. The Times anunță că UEFA și-ar dori să renunțe la semifinalele în dublă manșă și să creeze „Săptămâna Fotbalului”, un format „Final 4”, prin care echipele rămase în competiție ar urma să joace în același oraș.

„În ciuda faptului că două meciuri în minus din faza semifinalelor ar însemna venituri mai mici din drepturile TV, mutarea tuturor meciurilor într-un singur oraș ar aduce beneficii importante pentru orașul ales”, scrie publicația spaniolă As.

UEFA a mutat locul de desfășurare al finalei din acest an, de la St. Petersburg la Paris, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Ultima manșă a competiției va avea loc pe 28 mai. În semifinale s-au înfruntat în partidele tur Manchester City – Real Madrid, scor 4-3 și Liverpool – Villareal, scor 2-0. Meciurile retur sunt programate marțea și miercurea viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.