Vaccinare obligatorie în Europa?

0
332
Ursula von der Leyen: UE trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vaccinării anti-COVID

Tot mai mulți lideri europeni încep să pună problema vaccinării obligatorii, în condițiile valului patru al pandemiei și apariției variantei Omicron. Dar ce a vrut să transmită președinta Ursula von der Leyen, atunci când a declarat că a venit timpul să ne gândim la vaccinarea obligatorie? Și care variantă va fi, în cele din urmă, dominantă în Europa, Delta sau Omicron? Iată câteva subiecte de dezbatere în presa internațională.

The Guardian constată că există un impuls tot mai mare în direcția vaccinării obligatorii în rândul statelor membre UE :

Viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz sprijină politica, iar în Austria vecină se discută despre cum să se impună obligația, din februarie. Grecia a anunțat că vaccinarea va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta de  peste 60 de ani, în ideea de a-și proteja sistemul de sănătate slăbit. Aproximativ 63% din populația de 11 milioane a Greciei este complet vaccinată, dar există 520.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani nevaccinate. Politica de sănătate rămâne o competență națională”, amintește The Guardian.

Și publicația de afaceri americană Fortune constată că liderii Europei se îndreaptă către vaccinarea obligatorie, pe măsură ce valul de iarnă COVID se înrăutățește și se profilează noua variantă Omicron.

Euractiv citează surse din cadrul Comisiei Europene care au explicat logica din spatele declarației surprinzătoare a președintei Von der Leyen.

Acestea s-au dorit a fi un mesaj politic clar, care să reflecte impasul vaccinării din Europa.

„În fața prăbușirii economiei europene și a sistemelor de sănătate și a pierderii de vieți omenești, nu ne interesează ce vor spune partidele de extremă dreaptă”, a spus sursa citată de Euractiv.

Aceasta a adăugat că pandemia nu s-ar termina niciodată dacă jumătate din Europa va rămâne vaccinată, iar cealaltă jumătate, nu. Acest lucru va duce în cele din urmă la noi restricții de călătorie în rândul țărilor UE, care vor da o altă lovitură gravă pieței unice a UE. La 7 decembrie va avea loc o reuniune extraordinară a miniștrilor sănătății din UE, unde va fi pusă problema stimulentelor pentru vaccinare în întreg blocul.

La Figaro constată că subiectul vaccinării obligatorii divizează clasa politică franceză:

Cine este pentru? Cine este împotriva? În fața celui de-al cincilea val epidemic, asociat cu sosirea variantei Omicron, clasa politică se întreabă care trebuie să fie răspunsul potrivit.

Și pune pe masă o dezbatere recurentă: vaccinarea obligatorie. Liberticid pentru unii, inevitabilă pentru alții. În orice caz, subiectul continuă să divizeze.

„Convingerea mea este că această dezbatere trebuie să fie deschisă”, a declarat François Bayrou președintele formațiunii centriste MoDem . El a pledat în favoarea unei „decizii colective de a face vaccinarea obligatorie”.

Weekendul trecut, candidata socialistă Anne Hidalgo a întrebat, la rândul său: „Mergem până la vaccinarea obligatorie? De ce nu?”

Fidel liniei sale, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a exclus pentru moment orice recurs la obligativitate. „Cine spune obligație spune control și sancțiuni, deci fezabilitatea nu este evidentă”, a explicat ministrul, citat de Le Figaro.

„Războiul” Delta-Omicron

Dar cine va câștiga, în cele din urmă, confruntarea, Delta sau Omicron? Subiectul este tratat în revista franceză Le Point.  În orice caz, pentru a avea răspunsul va trebui să acordăm timp științei.

Vor fi necesare două până la patru săptămâni de răbdare pentru a estima efectul acestor mutații asupra scăderii eficacității vaccinului.

Trebuie efectuate primele teste in vitro pe ser de sânge prelevat de la persoane vaccinate sau vindecate de Covid-19 pentru a se verifica dacă anticorpii acestora reușesc să neutralizeze varianta.

În ce privește întrebarea dacă Omicron este mai mult sau mai puțin patogen decât alte variante, de data aceasta va trebui să așteptăm 3 sau 4 luni până la sosirea unor date epidemiologice mai ample și mai solide.

Văzute din Africa de Sud, simptomele pot părea mai ușoare, dar situația este departe de a fi comparabilă cu cea din Europa. Mai întâi, varianta Omicron a apărut acolo unde există o populație mai tânără. În plus, în aceasta regiune a Africii de Sud, imunitatea naturala este mai importantă în urma valurilor anterioare, în timp ce imunitatea la vaccin este mai mică decât în Europa.

Și asta nu este tot, spun experții. Condițiile de circulație a virusului în Africa de Sud nu sunt aceleași ca în Europa, unde ne confruntăm cu un val foarte important cauzat de varianta Delta, ceea ce ar putea încetini parțial propagarea Omicron.

Dar mai multe vom putea afla în următoarele săptămâni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.