Australia i-a anulat din nou viza lui Djokovici. Ce soluții are sârbul pentru a încerca să joace, totuși, la Australian Open

0
245
Novak Djokovici este mai mult antivaccinist decât tenismen

Guvernul Australiei a anulat din nou, vineri, viza de intrare în țară a tenismenului sârb Novak Djokovici, anunță The Guardian. Decizia i-a aparținut ministrului Imigrației, Alex Hawke, ca urmare a faptului că numărul 1 mondial la tenis a intrat în Australia nevaccinat, iar actele prezentate de el s-au dovedit destul de șubrede: a mințit în declarația completată înainte de a veni în țară, iar presupusa sa infectare cu Covid, pe 16 decembrie, ridică mari semne de întrebare. Australia are în vigoare o lege care le interzice persoanelor nevaccinate să intre în țară.

La intrarea în Australia, săptămâna trecută, lui Djokovici i-a fost anulată viza deoarece nu era vaccinat, iar scutirea medicală prezentată n-a fost credibilă. Jucătorul a câștigat în instanță luni, 9 ianuarie, judecătorul considerând că nu i s-a acordat suficient timp, când a venit, ca să se explice.

Decizie luată după mai multe zile tensionate

Guvernul australian e însă sub presiune, deoarece locuitorii sunt nemulțumiți că, în timp ce ei trebuie să respecte restricții draconice de luni întregi în pandemia de Covid și sunt obligați să se vaccineze, alte persoane sunt exceptate de la reguli.

După ce Djokovici a câștigat procesul au apărut informații noi. Tenismenul mințise în declarația completată înainte de a veni în Australia, afirmând că n-a călătorit și nici nu va călători nicăieri cu două săptămâni înainte de a ajunge la Melbourne. Dar s-a aflat că sârbul a venit în Australia din Spania și nu din Serbia!

Jurnaliști de la Der Spiegel și New York Times au avut curiozitatea să verifice testul Covid pozitiv prezentat de Djokovici în fața instanței de la Melbourne și au descoperit, surprinși, că pe site-ul Ministerului Sănătății de la Belgrad rezultatul era negativ! Ulterior, ceva s-a întâmplat și rezultatul testului „s-a pozitivat” pe site, dar nu înainte ca jurnaliștii să fi apucat să salveze dovezile.

Un alt semn de întrebare a fost generat de comportamentul lui Djokovici în perioada de după presupusa infectare. Pe 16, 17 și 18 decembrie, când ar fi trebuit să fie în izolare, sârbul a participat la evenimente publice în Belgrad alături de copii, a jucat baschet și a mers la un interviu cu jurnaliștii de la L’Equipe.

Dacă noua măsură rămâne în vigoare, Djokovici nu va mai putea intra în Australia în următorii 3 ani

În acest moment, prin anularea vizei de către ministrul Imigrației, Alex Hawke, situația lui Djokovici devine mult mai grea decât la începutul întregului scandal, deoarece îi va fi interzisă intrarea în Australia în următorii 3 ani. Asta înseamnă că numărul 1 mondial nu ar mai putea juca la Australian Open până la 37 de ani! „În luarea acestei decizii am analizat cu mare atenție informațiile furnizate de departamentul Afacerilor Interne, Forțele Australiene de Frontieră și domnul Djokovici”, a spus ministrul Hawke în momentul anulării vizei.

Numărul 1 mondial la tenis mai are două căi prin care poate încerca să obțină, totuși, dreptul de a rămâne în Australia: un nou proces (soluția cel mai probabilă) sau folosirea unui pașaport diplomatic pe care l-a obținut cu 11 ani în urmă.

În acest moment și tabloul din circuitul masculin de la Australian Open este afectat, pentru că Djokovici fusese introdus acum două zile în competiție. Pentru organizatorii competiției este o pierdere uriașă atât financiară, cât și de imagine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.