Ce a rămas după ruși

0
197

Dmitri Nekazakov își plimba câinele înainte de a merge la muncă, când bombardamentele rusești au început la Hostomel, oraș de la periferia capitalei ucrainene Kiev. Era 24 februarie, ora 6:40, 24 februarie – prima zi a invaziei rusești în Ucraina. Timp de aproape o lună, ele nu au încetat.

Tabăra rusească abandonată, de lângă Kiev

Nekazakov a povestit pentru CNN că a petrecut 20 de nopți în subsol. Mai ieșea la suprafață ziua, ca să vadă ce pagube au mai provocat bombardamentele și cât de afectată era casa lui. El și alți vecini aflați în aceeași situație își făceau planuri pentru a-și găsi alte locuri în care să fie în siguranță.

Rachetele rusești care au distrus clădiri și au ucis oameni au fost lansate dintr-o bază rusă ascunsă în pădure, la aproximativ 4 kilometri distanță. Acum, au fost descoperite rămășițele acelei tabere militare.

Tabăra ascunsă în pădure din care rușii au bombardat Kievul

O echipă CNN a fost a fost condusă la locul fostei tabere de către forțele speciale ucrainene, care adună din moloz indicii cu privire la planurile Rusiei în privința capitalei Kiev.

Adăpost rusesc abandonat

La începutul invaziei, în timp ce trupele rusești se îndreptau spre Kiev, forțele speciale ucrainene cred că 6.000 de pușcași marini și-au instalat tabăra în această pădure de pini pentru o lună, pe o vreme cu ploaie, ninsoare și temperaturi care au scăzut până la -12 grade Celsius. Tabăra includea un post principal de comandă și un cartier general. De aici și de pe un câmp din apropiere armata rusă a lansat atacuri asupra Kievului, Hostomelului și orașului Bucha.

„Aici au luat decizii privind desfășurarea unor acțiuni, direcțiile ofensivei, tacticile de acțiune și așa mai departe”, a declarat un ofițer al forțelor speciale ucrainene pentru CNN, arătând unde se afla fiecare parte a operațiunii.

Sunt vizibile șanțuri uriașe de unde trupele au tras rachete. În pădure, au fost găsite componente de la rachetele care au fost lansate și carcase de muniție. Forțele ruse au construit posturi de comandă, depozite de muniție și au instalat linii de comunicație folosind copacii și lemnul din pădure.

Au dormit în fortificații subterane, acoperite cu scânduri și cutii din lemn verde care au conținut odată lansatoare de rachete.

Pădurea era, de asemenea, plină de recipiente cu mâncare cu logo-ul armatei ruse. Un membru al forțelor speciale ucrainene a găsit un carnet ud, pierdut, probabil, care conținea instrucțiuni de la o misiune anterioară din Azerbaidjan. La fața locului a fost descoperit și un manual de instrucțiuni pentru camuflaj, dar și îmbrăcăminte și încăltăminte.

Arătând dimensiunea taberei, un ofițer a spus pentru CNN: „Rușii luptă tinând cont de cantitate, nu de calitate. Nu îi consideră pe soldați oameni, pentru ei sunt carne de tun și consumabile. Tactica armatei ruse e ca în Evul Mediu, atunci când nu conta priceperea, ci numărul”.

Resturile de echipament militar, îmbrăcăminte și amenajări nu sunt singurele lucruri lăsate în urmă de ruși.

Soldații ruși au descins în satele din apropiere, au ocupat case și au terorizat locuitorii cu care au intrat în contact, spun localnicii și un preot. Au torturat, umilit și au lăsat în urmă mormintele oamenilor pe care i-au ucis.

„M-au bătut, dar sunt în viață”

Vitali Chernis, din satul Zdvizivka de la periferia Kievului, a spus că mergea cu bicicleta prin sat când a fost capturat de forțele ruse care „vânau naziști”. A spus că l-au ținut captiv aproape 24 de ore.

Chernis spune că a crezut că va muri. „Eram legat la ochi, cu mâinile legate și în jurul corpului”, spune el. A mai povestit că a fost închis într-o magazie, după ce a fost forțat să meargă printr-un câmp minat. Soldații ruși au vrut să-l stropească cu benzină și l-au amenințat că îl vor duce la crematoriu. Rușii trăgeau focuri de armă pe lângă el și l-au întrebat care ar fi ultima lui dorință. Apoi a fost lăsat să zacă ore în șir în magazia înghețată.

M-au bătut rău. Am crezut că mi-au rupt piciorul, pentru că șchiopătam. Dar sunt în viață și sunt bine, slavă Domnului”, a mai spus bărbatul.

Chernis a supraviețuit, dar alți vecini au fost uciși după ce au fost torturați de soldații care au venit din fortăreața lor din pădure.

Vasili Benca, preot în sat, a declarat pentru CNN că trupele rusești, cu tancuri și mașinile blindate, au venit spre sat și au rămas timp de o lună. Oamenilor le era frică să iasă din subsoluri, a spus el. Benca spune că a găsit în grădini cinci bărbați ale căror trupuri fuseseră mutilate, iar în pădure încă doi.

„Rușii mi-au cerut să îngrop două femei în cimitir”, a spus preotul.

Nekazakov, care a fugit când rușii au atacat, s-a întors acum la casa lui din Hostomel. Își amintește mulțimea de cadavre pe lângă care a trecut cu mașina când a plecat și regretă că nu a putut face nimic în privința asta.

Acum, spune el, simte ură pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru soldații care i-au devastat orașul natal. „Simt doar ură. Nu ne-am fi gândit în sute de ani că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a spus el, privind mormintele celor care au murit. „Nu-l putem ierta pentru tot restul vieții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.