„Precedentul Ioan Mang”. Ministrul care și-a dat demisia pe plagiat predă în continuare la Universitatea din Oradea!

0
464

Ce se va întâmpla de acum cu ministrul demisionar Florin Roman? Cum a reacționat până acum mediul academic sau politic la asemenea situații, i-a ocrotit sau îndepărtat pe cei vinovați? Ultimul demnitar care demisionase acum aproape 10 ani în urma unor acuzații de plagiat, cum a remarcat Emilia Șercan, este parlamentarul și ministrul Ioan Mang. Ce a făcut el mai departe? Ministrul cercetării, Florin Roman, a plecat în urma unor investigații jurnalistice. Este pentru prima dată, după cazul fostului ministru al educației Ioan Mang, când un demnitar de acest rang demisionează din cauza unui scandal de plagiat. În cazul lui Mang, consecințele acuzațiilor de plagiat s-au oprit la demisie…

Mang este fiul milițianului din Ineul de Arad, ajuns profesor universitar la Oradea și ministru al Învățământului în Guvernul Ponta

Ioan Mang, 63 de ani, actual deputat PSD, a fost primul ministru care a renunțat la portofoliul pe care îl deținea, la Educație, după ce a fost acuzat că ar fi plagiat mai multe articole științifice. Mang a negat tot timpul că ar fi plagiat respectivele articole și a declarat, în schimb, că semnătura sa ar fi apărut fără ca el să-și fi dat acordul, doar pentru ca restul autorilor să aibă mai multă vizibilitate și credibilitate.

Conform CV-ului său, Ioan Mang este și în prezent profesor universitar la Universitatea din Oradea, iar în perioada 1999-2003 a deținut postul de profesor universitar la aceeași instituție de învățământ. Are o teză de doctorat, obținută în 1999, la Universitatea Politehnică Timișoara, cu titlul „Contribuții la creșterea securității în transmisia informației” și a obținut titlul de doctor în Științe inginerești. În anul 1983, a absolvit Facultatea de Electrotehnică și Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia”, cu media generală 9,89, conform aceluiași CV postat pe site-ul Camerei Deputaților.

La 7 mai 2012, Ioan Mang a fost numit de către fostul premier Victor Ponta în fruntea Ministerului Educației. În aceeași zi, un autor de pe Contributors.ro, Ștefan Vlaston, care deținea și funcția de președinte al Asociației pentru Educație și Cercetare EDU CER, a publicat mai multe fragmente dintr-un articol științific semnat de Ioan Mang, spunând că unele similarități îi fuseseră semnalate de un cititor. Cazul a explodat la 9 mai, când Emil Boc, pe atunci în conducerea PDL, a făcut declarații publice și a prezentat un alt articol științific semnat de Ioan Mang, susținând că ar fi fost „100% plagiat”. „Dacă în zilele anterioare ați avut ocazia să vedeți câteva articole care reprezentau reproducerea aproape integrală din alte surse academice, astăzi vă prezint un plagiat 100%. Este un articol al domnului ministru copiat în integralitate dintr-o sursă japoneză; adică a copiat articolul altor cercetători japonezi și și-a pus numele pe un articol care nu îi aparține. O să vă prezint și dovada”, spunea Emil Boc, în 2012.  S-a apărat spunând că numele i-a fost pus pe lucrări fără voia sa În aceeași zi, Mang – care intrase în direct la Antena 3 pentru a da replica – s-a apărat spunând că respectivul articol era doar „o scurtă prezentare a studiului făcut de cei trei niponi”. Mang a mai spus că articolul prezenta sursa la final, dar Hotnews a scris atunci că pe site-ul Universității din Craiova, unde au găsit lucrarea, Mang omisese să atribuie sursa. 

La 11 mai 2012, Mang spunea, citat de Antena 3, că „s-a gândit” la demisie de multe ori, „dar nu pentru că aș fi vinovat”. El a mai declarat atunci că, dacă va fi găsit vinovat de plagiat, va pleca din învățământ, dar și că numele i-a fost pus pe lucrările acuzate fără știrea sa, din dorința celorlalți autori de „a face un bine”.

Scandalul articolelor științifice care ar fi fost plagiate de Ioan Mang a ajuns, la 15 mai 2012, în prestigioasa revistă Nature, care i-a acordat un spațiu amplu. În același timp, în România, Consiliul Național de Etică preluase deja cazul și îl analiza și, tot în aceeași zi, premierul Victor Ponta a anunțat că Mang și-a dat demisia. „Domnul ministru Ioan Mang mi-a solicitat astăzi să își înceteze activitatea ca ministru având în vedere situația în care a fost pus, acuzațiile venite într-o sarabandă pe care o cunoaștem și acuzații pornite și susținute de cei din PDL și UDMR”, a declarat atunci Victor Ponta. La rândul lui, Mang a plecat din funcție spunând că nu își dorea să afecteze, pe viitor, imaginea ministerului.

Ioan Mang și Victor Ponta – doi plagiatori de frunte, care au scăzut și mai mult imaginea României

„Sarabanda” articolelor plagiate, după cum a numit-o fostul premier Victor Ponta, nu s-a încheiat însă aici. La 5 septembrie 2012, Consiliul Național de Etică a stabilit că Mang ar fi plagiat în trei articole științifice. Pentru ca decizia să devină oficială, totuși, era nevoie de un aviz din partea Ministerului Educației. Abia trei ani mai târziu, însă, a apărut și verdictul oficial al Consiliului, în anul 2015. Hotnews a tratat povestea într-un amplu articol semnat de Raluca Pantazi, conform căruia CNE ar fi sesizat elemente de plagiat într-un singur articol. Contactat pe atunci de reporterul Hotnews, Mang a declarat că, deși teoretic ar fi trebuit sancționat, el nu a fost înștiințat cu privire la vreo pedeapsă.

Ioan Mang predă, din anul 2003, cursuri la Universitatea din Oradea După demisia din minister, Ioan Mang a devenit vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în perioada 2012-2015, continuând să dețină aceeași funcție și în perioada 2016-2020. În 2020, a candidat la alegerile parlamentare și a fost ales deputat pe listele PSD. Conform CV-ului său, el predă fără întrerupere, din anul 2003, cursuri la Universitatea din Oradea. 

Iulia Marin – Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.