Aprilie a venit cu un potop de scumpiri

0
162

Aprilie ne aduce noi scumpiri. Românii care au credite în lei calculate în funcție de indicele de referință IRCC vor plăti rate mai mari. Țigările se scumpesc, ca urmare a majorării accizelor. Cresc și tarifele de distribuție și transport pentru energie și gaze, ceea ce pentru unii clienți va însemna facturi mai mari cu până la 5 procente, arată calculele experților.

Împrumuturile în lei cu dobândă variabilă acordate după mai 2019 devin mai scumpe. De la 1 aprilie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, va crește la 5,98%. Astfel, rata unui credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei, pe 30 de ani, ar urma să fie mai mare cu aproape 50 de lei, arată calculele analiștilor.

Tot de la 1 aprilie cresc și accizele la țigări, dar și la celelalte produse care conțin tutun și nicotină. Comercianții au primit deja oferte de la furnizori cu prețuri mai mari.

Vor fi majorate și tarifele de distribuție și transport pentru gaze și energia electrică.

Cei mai mulți manageri din comerțul cu amănuntul, construcții, industrie prelucrătoare și servicii estimează noi scumpiri până în mai, arată o anchetă a Institutului Național de Statistică.

Între timp, Consiliul Concurenței a început o investigație. Instituția are suspiciuni că mai mulți producători de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr s-ar fi înțeles să crească și mai mult prețurile, pentru a obține profituri nemeritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.