Artiști ucrainieni pe scena operei din Cluj

0
406

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își arată în continuare susținerea pentru poporul ucrainean și pentru artiștii uimitori ai acestei națiuni greu încercate ce trece prin momente de neimaginat, prin găzduirea sopranelor Anna Bodnarenko și Olga Ovcharenko la Cluj-Napoca, dar și prin distribuirea Annei Bondarenko în rolul Tatiana, în spectacolul Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, ce va avea loc în data de 1 aprilie 2022, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:30.

Anna Bondarenko

Solistă a Operei Naționale și Baletului din Odessa, Anna Bondarenko a fugit din calea războiului și, după un drum riscant, a ajuns în siguranță la Cluj-Napoca.

În semn de solidaritate, Opera Națională Română din Cluj-Napoca îi oferă tot sprijinul pentru ca aceasta să-și poată continua activitatea profesională și să beneficieze de tot ce are nevoie, în această perioadă.

Pentru Anna însă, cel mai important este faptul că are posibilitatea de a colabora cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca într-o serie de spectacole, în care va putea transmite tot ceea ce simte, în cel mai emoționant mod, interpretând roluri atât de dragi și pline de semnificație. Iar primul rol este Tatiana în distribuția spectacolului Evgheni Oneghin.

În cursul lunii aprilie, cele două soprane – Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko – alături de mezzosoprana de origine ucraineană Liza Kadelnik, angajată a instituției noastre, vor susține un recital de muzică ucraineană, dedicat refugiaților ucraineni din Cluj-Napoca, unde aceștia vor avea acces gratuit.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca este mereu cu gândul la suferința poporului ucrainean, astfel că în data de 4 martie a susținut spectacolul ”The armed man: Misă pentru pace” de Karl Jenkins, realizat în parteneriat umanitar cu Filarmonica de Stat din Oradea, iar în urma acestui eveniment, cu ajutorul publicului au fost strânși peste 20.000 lei ce vor fi donați pentru ajutarea refugiaților ucraineni.

Opera Cluj nu exclude artiștii ruși

anna 2

„Prin urmare, în data de 1 aprilie, începând cu ora 18:30, vă invităm la spectacolul Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski, unde dorim să o facem pe Anna Bondarenko să se simtă ca acasă și să simtă totodată, căldura, emoția și sprijinul unui public deosebit, pentru care suntem extrem de recunoscători.

Suntem profund îngrijorați de tot ce se întâmplă în Ucraina, dezaprobăm cu fermitate toate agresiunile Rusiei împotriva poporului ucrainean, sub nicio formă agresiunea nu poate fi tolerată sau justificată.

În același timp, Opera Națională Română din Cluj-Napoca nu va exclude în niciun caz din repertoriul său, niciun artist sau compozitor rus, doar pe baza originii etnice. Suntem cu toții parte a unei lumi culturale ce nu va putea fi divizată nicidecum de astfel de context”, a anunțat Opera.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca susține cu tărie faptul că muzica este limbajul universal al păcii, indiferent de perioadele pe care le traversează omenirea, mai ales că cea mai importantă misiune a muzicii este limbajul universal pe care îl creează.

Prima dintre cele trei opere ale lui Ceaikovski

Soprana Anna Bondarenko, cetățean ucrainean fugit din calea războiului, întărește acest mesaj interpretând un rol atât de important într-o operă de referință a compozitorului rus, P.I. Ceaikovski, Evgheni Oneghin, în premieră pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Momentul va fi extrem de emoționant, observând cum muzica deschide dialogul pentru pace, depășind toate barierele și aducând speranța în sufletele noastre.

Evgheni Oneghin (1877-1878) este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Pușkin, scriitorul a cărui creație marchează începutul literaturii moderne ruse și trecerea de pe pozițiile percepției romantice a prezentului către o oglindire realistă a subiectelor abordate.

La Cluj-Napoca, cea mai recentă producție a spectacolului Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski a avut premiera la Opera Națională Română din Cluj-Napoca în luna martie 2016.

Distribuția spectacolului din 1 aprilie este formată din: baritonul Florin Estefan în rolul titular, soprana Anna Bondarenko în rolul Tatiana (invitată), tenorul Eusebiu Huțan în rolul Lenski (debut), mezzosoprana Janetka Hosco în rolul Olga (debut), aflați sub bagheta dirijorului invitat, Cristian Spătaru (debut).

Punerea în scenă îi aparține Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia este a maestrului Vasile Solomon.

Biletele pot fi achiziționate atât de la Agenția de Bilete a Operei aflată pe latura estică a clădirii, precum și online, pe www.bilete.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.