Ora de vară 2022. România trece la ora de vară în această noapte

0
347

România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie, când ceasul se dă înainte cu o oră, astfel încât ora 3.00 va deveni ora 4.00. Drept urmare, ziua de duminică, 27 martie, devine cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore.

Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore când e ora de iarnă. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.

Cum a apărut ideea orei vară

La fel cum florile se întorc după Soare, pe măsură ce acesta se mişcă pe cer, aşa şi oamenii au descoperit un mod în care se pot folosi mai mult de lumina solară. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, prin adăugarea unei ore, pe timpul verii, economisim energia şi ne putem bucura de serile răcoroase de vară.

Ideea orei de vară a apărut pentru prima oară în anul 1784.

Plecând de la problema economisirii uleiului folosit la lămpile de iluminat, celebrul om de știință Benjamin Franklin a scris un eseu numit „An Economical Project”, în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se afla la Paris, Franklin s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumina şi cât de eficeinte erau acestea.

Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezat că sunt lampile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat ca Soarele tocmai răsărea la orizont. 

Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Şi acesta a fost uimit când într-o dimineaţă de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afara era lumină, toate obloanele caselor erau închise. El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908 s-a incercat introducerea acestei reguli, in Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.

Când a fost introdusă ora de vară

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denmarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. 

Ora de vară în România

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.

Ora de vară 2022. Ce trebuie să știi pentru a te acomoda noului orar

Trecerea la ora de vară poate avea un impact important asupra organismului, astfel că e bine să știm ce putem face pentru a ne acomoda noului orar. Pentru a nu adapta mai uşor, medicii spun că este esențial să ne programăm timpul în așa fel încât să avem ore suficiente de somn.

Totodată ar fi bine să ne petrecem ziua cât mai mult în aer liber, lumina soarelui fiind principalul indiciu de mediu, suprimând secreția de melatonină care induce somnul. Seara, ar trebui evitat ecranul telefonului, ori a tabletei înainte de a merge la culcare. 

În timp ce unii dintre noi nici nu simţim această schimbare de oră, alţii sunt profund afectaţi. Scurtarea duratei somnului cu o oră, după trecerea la ora de vară, precum şi trezirea cu oră mai devreme duc la un stres suplimentar, iar de aici pot apărea probleme cardiovasculare ori neuropsihice, precum insomnie, somnolenţă, astenie, apatie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij. În funcție de ce fel de persoană suntem, matinală sau care preferă să stea noaptea până târziu, schimbarea orei, primăvara și toamna, ne poate afecta în mod diferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.