Autorecenzarea populației din România a început. Cum se completează chestionarul pentru Recensământ 2022

0
240

Pentru Recensământul 2022, Institutul Național de Statistică propune completarea online, de către cetățenii aflați pe teritoriul României, a unui formular individual, iar completarea acestuia durează între 10-20 de minute. Pentru a putea accesa chestionarul, este nevoie de autentificarea în platformă, iar aceasta se va realiza cu ajutorul CNP-ului persoanei care completează. Autorecenzarea este valabilă pentru orice persoană aflată în România de cel puțin 12 luni, indiferent de cetățenia pe care o deține.

În data de 14 martie, a fost demarată prima etapă a recensământului populației și locuințelor din România.

Vreme de două luni, românii au posibilitatea de a completa online formularul INS, prin intermediul platformei recensamantromania.ro, disponibilă de pe orice dispozitiv.

Secțiunile chestionarului de recensământ

Formularul elaborat de INS prevede două secțiuni principale, una pentru recenzarea persoanei, iar alta pentru recenzarea locuințelor.

În ceea ce privește conținutul, acesta este la fel ca în forma tipărită a chestionarului-martor, reglementat la Anexa 1 a HG 143 din 2022, conform realitatea.net.

Pentru a putea completa chestionarul, este nevoie de o conexiune la internet, dar și de o adresă de mail care să fie valabilă.

După accesarea link-ului, va fi completat un formular de preînregistrare, în baza Codului Numeric Personal (CNP). Pe adresa de mail furnizată, cetățenii vor primi, apoi, formularul propriu-zis.

Autentificarea în platforma INS

Pentru a putea accesa chestionarul, este nevoie de autentificarea în platformă, iar aceasta se va realiza cu ajutorul CNP-ului persoanei care completează.

În urma transmiterii formularului completat de către cetățeni, va avea loc, automat, criptarea sub forma unui cod de 40 de cifre, care reprezintă indicatorul statistic al INS.

Autorecenzarea este valabilă pentru orice persoană aflată în România de cel puțin 12 luni, indiferent de cetățenia pe care o deține.

Ești unul dintre câți?…

Liber de la muncă pentru cei care se înscriu online pentru recensământ

Persoanele care vor completa chestionarul furnizat de INS vor beneficia de o zi liberă în programul de muncă.

„Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, anunță președintele Institutului.

Chestionarul emis de INS vizează câteva câmpuri esențiale, precum informații despre locuință, gospodărie, dotarea locuinței ori caracteristici ale persoanei care completează, informații cu privire la nivelul de instruire ori demografice. Alături de acestea vor trebui precizate religia, etnica ori limba maternă, conform președintelui INS, Tudorel Andrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.