Avertizare de avalanșe de nivel 4 în mai multe masive montane

0
93

Un risc mare de avalanșe, de nivel 4 din 5, se înregistrează în mai multe masive montane începând de luni, ora 20.00, avertizarea fiind valabilă pentru o perioadă de 24 de ore, potrivit ANM.

La peste 1800 metri, în urma ninsorilor viscolite din ultimele zile, la suprafață s-a depus un strat consistent de zăpadă proaspătă ce depășește local 40-60 cm. Acesta are stabilitate redusă și poate aluneca cu ușurință peste stratul mai vechi. Vântul puternic a dus la formarea de noi plăci de vânt, mai ales în apropierea crestelor și pe versanții cu orientare estică, iar pe văi și în locurile adăpostite s-au format depozite însemnate de zăpadă.

MUNȚII RODNEI: RISC 4 – MARE 

La peste 1800 m, stratul de zăpadă a crescut considerabil în urma ninsorilor din ultimele zile, Acest ultim strat ce depășește local 30-40 cm, s-a depus peste un strat mai vechi, de 30-40 cm, cu rezistență relativ redusă și coeziune slabă între cristale. Pe văi și în zonele adăpostite sunt troiene şi depozite însemnate. În zona crestelor sunt formate cornișe și numeroase plăci de vânt. Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat și întărit. Pe pantele suficient de înclinate și pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă, se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin alunecarea stratului puțin rezistent de la suprafață sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici ale stratului. Avalanșele pot angrena izolat și straturile subiacente, mai vechi. La altitudini de sub 1800 m, stratul de zăpadă nou depus este de asemenea local consistent. Acesta este depus peste zăpada mai veche, care avea stabilitate și rezistență relativ scăzută. Spontan se pot produce avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari la peste 1500 m, prin alunecarea stratului recent depus sau a celui cu rezistență redusă aflat dedesubt, peste straturile mai dure și mai vechi de la bază. Riscul declanșării avalanșelor va fi amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

MUNȚII CĂLIMANI-BISTRIȚEI-CEAHLĂU: RISC 4 – MARE

La peste 1800 metri, în urma ninsorilor viscolite din ultimele zile, la suprafață s-a depus un strat consistent de zăpadă proaspătă ce depășește local 40-60 cm. Acesta are stabilitate redusă și poate aluneca cu ușurință peste stratul mai vechi. Vântului puternic a dus la formarea de noi plăci de vânt, mai ales în apropierea crestelor și pe versanții cu orientare estică, iar pe văi și în locurile adăpostite s-au format depozite însemnate de zăpadă. În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste de gheață în interior. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin alunecarea stratului puțin stabilizat din partea superioară sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici, iar în unele cazuri putând antrena și stratul aflat dedesubt. Stratul a înregistrat creșteri importante și la altitudini mai mici de 1800 de metri, în special în zona 1500-1800 m și pe versanții vestici, depășind local 40-50 cm. Zăpada nou depusă este mai grea, iar la altitudini joase este și ușor umezită. Pe pantele suficient de înclinate, vor fi condiții pentru declanșarea spontană a unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari pe anumit vâi cu acumulări mai importante, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste stratul vechi și compact, riscul fiind mai mare în masivele Călimani și Bistriței. Riscul va fi amplificat în condiții de supraîncărcare.

RISC 3 – ÎNSEMNAT:

  • MUNȚII VLĂDEASA – MUNTELE MARE
  • MUNȚII PARÂNG-ȘUREANU
  • MUNȚII ȚARCU-GODEANU
  • MUNȚII BUCEGI
  • MUNȚII FĂGĂRAȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.