Băsescu crede că vor rămâne doar SUA și China ca mari superputeri

0
214

Fostul președinte Traian Băsescu susține că în viitor vor exista două superputeri mondiale, SUA și China, în timp ce Rusia va ramâne în urma Chinei pentru că nu știe să se adapteze.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, actualmente europarlamentar

„Am avut o dezvoltare a două evenimente majore ale mapamondului: tensiunile de la frontiera Ucrainei, cu o armată rusă aparent gata de intervenție, si Jocurile Olimpice. Sunt două țări care se pretind a fi mari puteri. Uitați-vă ce înseamnă puterea unei țări care își dobândește puterea și respectul prin dezvoltare – și asta e China, iar Putin cu Federația Rusă numai atâta pot să arate: tancuri și tunuri.

Asta este ce oferă lumii doi extrem de importanți membri ai Consiliului de Securitate al ONU: Rusia oferă forță și brutalitate, China – dezvoltare. Ce au arătat din punct de vedere al roboticii, al organizării, al capacității de a genera un eveniment de cea mai înaltă clasă pe mine m-a impresionat la chinezi. Iar, la polul opus, a fost agresivitatea Rusiei. China va avansa în credibilitate globală, iar Rusia va rămâne ceea ce a fost după Al Doilea Război Mondial, adică o putere regională care-și arată tunurile și tancurile, în loc să-și arate roboții și evoluțiile în informatică.

Putin vrea să reintre în jocul global. Or, nu poti să reintri în jocul global numai cu tancuri și tunuri. Ca să fii o putere globală, trebuie să fii o mare putere diplomatică – și Rusia este asta – trebuie să fii o mare putere militară – și Rusia este asta – și trebuie să mai fii o mare putere economică – și Rusia asta NU este. Deci, nu are unul dintre cele trei criterii pentru a fi o mare putere globală. Și, atunci, a considerat că intră în jocul global, că se așază la masă cu Statele Unite, cu China, pentru a deveni al treilea pol de putere globală. Nu cred că i-a reusit. Dimpotrivă, Putin o să iasă șifonat din această aventură”, a explicat Traian Băsescu la Digi24.

China se apropie de Produsul Intern Brut al Statelor Unite, deci ca putere economică se apropie de Statele Unite

„Cred că va recupera în următorul deceniu și va fi cap la cap cu cea mai mare putere economică a lumii. Nu are însă capacitățile militare pe care le are în momentul de față America și, probabil, nu le va avea nici peste un deceniu. Din motive simple: China trebuie sa hrănească 1,4 miliarde de cetățeni. Or, puterea economică a Statelor Unite le permite să aibă în oceanul planetar 11 portavioane nucleare care, oricând, pot actiona, oriunde, datorită prezenței la bordul lor și a câte 2.000 de pușcasi marini și a câte 300 de avioane”, a  mai arătat Traian Băsescu.

„În mod clar ne îndreptăm către o lume bipolară, cu două mari superputeri: Statele Unite și China. Rusia încearcă să-și păstreze importanța prezentându-și arsenalul nuclear, prezentându-și tancurile și rachetele, și nu cuceririle tehnologice. Este o abordare diferită a expansiunii puterii în lume. Rusii vor s-o facă cu tunul, iar chinezii au ințeles că primul lucru care trebuie făcut este să devii o superputere economică, pentru a fi putere globală. Rusia va rămâne o putere regională”, consideră Traian Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.