Bolojan a pierdut definitiv în justiție războiul împotriva culturii, desființarea Ansamblului Crișana a fost anulată!

0
169

Curtea de Apel Timișoara a respins, miercuri, 3 mai, ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de Consiliul Județean Bihor în contradictoriu cu Sindicatul Național din Cultură–FAIR, în procesul referitor la anularea hotărârii de desființare a Ansamblului Profesionist Crișana. Hotărârea este definitivă.

CJ Bihor a desființat în luna iulie 2021 Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, înființat în 1950 și aflat în subordinea Teatrului Regina Maria, dorind să reînființeze un alt ansamblu în subordinea Centrului de Cultură al Județului Bihor, cu aceeași organigramă, însă cu contracte pe perioadă determinată. Ulterior, aleșii județeni PNL au votat externalizarea serviciilor folclorice pentru 20.000 de euro lunar, adică 70% din fondul de salarii al artiștilor de la Crișana.

Iinițial Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Județean. La cererea unuia dintre reclamanți s-a solicitat strămutarea cauzei, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ca recursul să fie judecat la Timișoara. Curtea de Apel Timișoara a admis recursul foștilor angajați precum și cererea de intervenție accesorie al Sindicatului Național din Cultură împotriva Consiliului Județean și a dispus anularea Hotărârii date de Consiliul Județean și obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecată.

Consiliul Județean a formulat în 16 Februarie 2023 o cerere de revizuire ce a fost respinsă de Curtea de Apel Timișoara ca inadmisibilă pe motiv că aceasta nu se încadrează pe cazurile de revizuire prevăzute expres și limitativ de Codul de Procedură Civilă. Decizia Curții de Apel Timișoara a rămas definitivă.

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, nu este la prima ispravă de acest fel, după ce a desființat revista Familia, în care a debutat Mihai Eminescu, doar pentru a o reînființa fără personalitate juridică și sub controlul oamenilor săi. Aceeași metodă a contractelor pe perioadă determinată, care generează o dependență a artiștilor de factorul politic, a fost folosită și cu actorii din Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.