Britanicii avertizează că Rusia pregăteşte un exerciţiu nuclear strategic. Reacția Kremlinului la amenințările Occidentului

0
178

Rusia se pregăteşte să înceapă în curând un exerciţiu nuclear strategic, a declarat joi ministrul apărării britanic, Ben Wallace.

El a atras atenţia că acţiunile Kremlinului merg în direcţia greşită, în ciuda eforturilor de a găsi o soluţie diplomatică, potrivit Reuters.

Wallace a spus că Marea Britanie deţine informaţii secrete conform cărora Rusia pune la punct planuri pentru aşa-numite operaţiuni fabricate ca pretext de a invada Ucraina, precum şi pentru atacuri cibernetice şi alte activităţi de destabilizare.

„În ciuda discuţiilor, direcţia în care evoluează situaţia este una greşită”, a declarat Wallace la BBC Radio, potrivit Agerpres.

Ben Wallace

„Ruşii îşi înmulţesc în continuare batalioanele tactice. Se pregătesc să înceapă în curând un exerciţiu nuclear strategic şi vedem de asemenea activităţi şi în alte zone”, a adăugat el.

Într-un interviu separat pentru LBC Radio, Wallace a mai afirmat că în acest moment progresele pentru rezolvarea crizei ucrainene sunt lente şi că există posibilitatea ca Marea Britanie să trimită trupe suplimentare în estul Europei dacă va fi nevoie, pentru a-şi sprijini aliaţii.

Lavrov: Ultimaturile şi ameninţările la adresa Rusiei sunt contraproductive

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a considerat joi contraproductive ameninţările occidentale la adresa ţării sale, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară împotriva Ucrainei, în apropierea căreia a masat peste 100.000 de soldaţi, transmite AFP.

Liz Truss

„Abordări ideologizate, ultimatumuri şi ameninţări nu duc la nimic”, a declarat Lavrov la începutul întrevederii sale la Moscova cu şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, regretând că „mulţi dintre colegii noştri occidentali au pur şi simplu o pasiune pentru această formă (de comunicare)”.

Dacă Londra doreşte o ameliorare a relaţiilor cu Moscova, „noi vom răspunde, desigur, în acelaşi mod, pentru că nu putem fi mulţumiţi de relaţiile noastre, care sunt la cel mai scăzut nivel”, a mai spus Lavrov.

Însă „nu putem normaliza relaţiile decât printr-un dialog bazat pe respect reciproc şi de pe picior de egalitate (…) pentru a găsi soluţii reciproc acceptabile”, a subliniat ministrul rus.

La rândul său, Liz Truss a precizat că a venit la Moscova pentru a „îndemna Rusia să ia calea diplomaţiei”. „Un război în Ucraina ar fi un dezastru pentru popoarele rus şi ucrainean şi pentru securitatea europeană”, a subliniat ea.

„Există o cale alternativă, o cale diplomatică ce permite evitarea conflictelor şi vărsarea de sânge”, a adăugat ministrul britanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.