Centre de educație ecologică în cinci comune din Bihor

0
166

Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), va construi patru centre de management, cercetare și educație ecologică în comunele Șuncuiuș, Dobrești, Șinteu şi Vadu Crișului și va amenaja o zonă de vizitare a biodiversității în comuna Bratca. 

„Construcțiile vor fi din materiale naturale, din lemn și piatră. Niciuna dintre construcții nu este definitivă. Ele vor fi amplasate pe niște șuruburi de dimensiuni mari, care realmente se introduc în pământ și pe care se așază fiecare corp de clădire. Toate aceste proiecte vor fi completate cu altele, ce vor fi finalizate în perioada următoare, și pentru care vom aproba studiile de fezabilitate”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

În comuna Șuncuiuș, în zona peșterilor Unguru Mare și Vântului, vor fi amplasate patru foișoare, o clădire principală dotată cu o sală de conferință, toalete, dușuri și spații administrative. De asemenea, va fi amenajat un loc de campare cu o capacitate de 57 de corturi. Proiectul mai prevede modernizarea iluminatului arhitectural în Peștera Unguru Mare. În plus, va fi construită o parcare, pentru a limita accesul turiștilor cu autovehiculele în proximitatea peșterilor. Valoarea investiției ajunge la 2,9 milioane de lei.

În comuna Dobrești, la Lacul Vida, vor fi construite un corp de clădire principal, patru foișoare și un spațiu pentru amplasarea a 74 de corturi. Proiectul are o valoare de 1,6 milioane lei. În plus, se lucrează și la un alt proiect.

„Aici luăm în considerare să depunem un proiect pentru crearea unei biodiversități de calitate în Lacul Vida. Acest lucru prespune o decolmatare consistentă, astăzi lacul fiind colmatat în proporție de 75%”, a precizat Mălan.

În comuna Vadu Crișului, la intrarea în Defileul Crișului Repede, proiectul prevede o parcare cu 100 de locuri, un centru de management, cercetare și educație ecologică, 8 foișoare și un spațiu de campare pentru 107 corturi. Investiția se ridică la 2,1 milioane de lei.

În comuna Șinteu, primăria a pus la dispoziție un teren cu o suprafață de 7 hectare pentru realizarea acestui proiect. Aici vor fi amplasate 13 căsuțe cu o capacitate de câte 4 locuri, dotate cu utilități, o clădire centrală cu sală de conferințe, loc de luat masa și spații administrative. De asemenea, se propune amenajarea unui iaz artificial pentru protejarea speciilor de pești și de broaște din această zonă. Proiectul din Șinteu ajunge la o valoare de 4,3 milioane de lei.

În comuna Bratca, proiectul are o valoare de 1,9 milioane de lei și presupune amenajarea unei zone de vizitare a biodiversității, construirea unui corp de clădire principal, foișoare și spații pentru amplasarea corturilor.

Toate cele cinci proiecte vor fi finanțate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Consiliul Județean Bihor realizează în parteneriat cu ANANP mai multe proiecte în ariile protejate care au un plan de management aprobat, doar acestea fiind eligibile pentru finanțare cu fonduri europene.

Indicatorii tehnico-economici pentru cinci proiecte de turism realizate în parteneriat cu ANANP au fost aprobaţi în şedinţa extraordinară a CJ Bihor de săptămâna trecută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.