Condamnații penal nu pot candida la președinția României

0
207

Camera Deputaților a votat miercuri, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care le interzice persoanelor condamnate penal să candideze pentru funcția de președinte al statului.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute de art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior de două ori ca președinte al României. Nu pot candida persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive”, se arată în propunerea legislativă.

Excepție fac persoanele condamnate și care au fost reabilitate.

Potrivit expunerii de motive, „propunerea legislativă vine în întâmpinarea dorinței legitime a cetățenilor României de a fi reprezentați de persoane fără probleme penale și astfel de a face un pas înainte în lupta împotriva corupției”.

Proiectul legislativ modificarea Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României. Proiectul a trecut deja de Senat și, pentru a intra în vigoare, mai e nevoie să fie promulgată de președintele Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.