Congres extraordinar PNL, duminică la Parlament, pentru alegerea lui Nicolae Ciucă, unicul candidat

0
445

Partidului Naţional Liberal organizează, duminică, la Palatul Parlamentului, un congres extraordinar pentru a-şi alege noul preşedinte. Premierul Nicolae Ciucă este singurul candidat la această funcţie.

Congres extraordinar PNL, duminică la Parlament. Liberalii îşi aleg noul preşedinte. Nicolae Ciucă, unicul candidat
Nicolae Ciucă

Congres extraordinar PNL. Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura la şefia partidului miercuri, adică în ultima zi în care era posibil acest lucru.

Biroul Executiv al PNL a stabilit o derogare de la statutul partidului privind vechimea, în aşa fel încât generalul Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte.  Statutul partidului prevede că orice membru al PNL poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin cinci ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020, conform Agerpres.

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, după depunerea candidaturii la şefia PNL.

Congres extraordinar PNL. Ce prevede moţiunea lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă vizează funcţia de preşedinte al PNL, candidând cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”. În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.

„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului”, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

De asemenea, el vorbeşte despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL.

„Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul – şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative”, se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.

Nicolae Ciucă, după ce a primit derogarea de a candida la şefia PNL. „Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie”

„Democraţia internă şi deschiderea trebuie să fie caracteristicile organizaţiilor de partid, precum şi respectarea regulilor şi a actelor statutare, care înseamnă respect pentru fiecare liberal. (…) Buna guvernare realizată de PNL presupune un proces continuu de selecţie şi de pregătire a celor ce vor reprezenta PNL în funcţiile numite sau alese. Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie. (…) Vom realiza periodic evaluări ale modului în care organizaţiile PNL respectă regulile de numire în funcţii publice”, se mai arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă are în vedere şi întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.

Colegiile directoare judeţene ale Partidului Naţional Liberal au termen până vineri, la ora 22,00, să analizeze şi să voteze moţiunea. Conform unor surse liberale, noul Biroul Executiv al PNL urmează să fie ales într-un Consiliu Naţional în luna mai.

Nicolae Ciucă urmează să preia şefia partidului, după ce sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, în condiţiile în care mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru. Şi Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.