Cum l-au oprit pe Djokovici!

0
564

Firul evenimentelor fără precedent

Numărul 1 mondial ATP, Novak Djokovic a primit marți (4 ianuarie) o derogare medicală pentru a participa la Openul Australiei, iar miercuri a fost oprit pe aeroportul din Melbourne din cauza problemei pe care o avea cu viza, în cauză fiind tocmai acea derogare sau scutire de vaccin. A fost ținut peste șapte ore la interogatoriu la poarta „imigranți” de pe Aeroportul din Melbourne. I-a fost confiscat telefonul, a fost păzit de doi polițiști, iar ultima convorbire, înainte de interogatoriu, l-a avut ca apelat pe președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Ulterior au apărut informații, pe surse, că Guvernul Australiei i-ar fi respins viza chiar înainte ca Djokovici să aterizeze, având în vedere că sportivul nu deține un certificat care să confirme că s-a vaccinat împotriva Covid-19.

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić a fost sunat direct de Novak Djokovici, înainte de a-i fi confiscat telefonul mobil

Actualmente Nole a fost carantinat la un hotel destinat imigranților, în care va rămâne până se fac pregătirile pentru zborul care îl va duce acasă, dar nu mai repede de începutul săptămânii viitoare! Autoritățile sârbe cer scoaterea imediată a cetățeanului sârb Novak Djokovici din hotelul respectiv, iar sârbii din Melbourne au identificat, cu ușurință hotelul și protestează în fața acestuia! Până la urmă tot răul spre bine, pentru că avocații lui Djokovici s-au pus pe treabă în a contesta decizia, iar evenimentele ar putea lua o turnură favorabilă pentru jucător chiar dacă șansele sunt minime. E greu de presupus că Guvernul Australiei va ceda, mai ales după ce premierul Morrison s-a exprimat foarte clar despre deportarea jucătorului: „E o victorie!”. Ei bine, avionul cu care va fi deportat Nole nu va pleca mai repede de începutul săptămânii viitoare, timp în care avocații jucătorului vor aștepta răspunsul Tribunalului din… Victoria!

Djokovici surprins la fereastră în locul în care este cazat

Să pornim la drum cu această telenovelă care a șocat întreaga lume.

NOLE ERA CIRCUMSPECT ÎNCĂ DIN OCTOMBRIE!

În luna octombrie, Djokovici s-a exprimat pe subiect în privința prezenței la AO 2022. „Federația Australiei încearcă să îmbunătățească condițiile pentru toată lumea. Atât pentru cei care au fost vaccinați, cât și pentru cei care nu s-au vaccinat. Nu voi dezvălui dacă m-am vaccinat sau nu. Nu știu dacă merg în Australia, nu știu ce se întâmplă. În prezent, situația nu e deloc bună”, spunea Nole, la data de 18 octombrie.

UNA DIN DOUĂ CA SĂ JOCI

Organizatorii Australian Open au anunțat, cu mult timp în urmă, că prezența jucătorilor, la primul turneu de Gradnd Slam al anului, se poate face în două moduri:

1 Un certificat verde, care să ateste vaccinarea sportivului.

2 O scutire de vaccin, această derogare fiind evaluată de două comisii medicale formate din doctori australieni.

„Există două comisii medicale care analizează orice cerere, iar aceasta o evaluează în mod anonim. Ei nu știu cine este solicitantul. Conform liniilor directoare se acordă sau nu o scutire. Motivul pentru care se acordă scutirea rămâne privat, între comisie și solicitant. Știm de sportivi care au solicitat scutirea și, în mai multe cazuri, aceasta a fost acordată. Unii dintre sportivi au și declarat că sunt deja la Melbourne. Depinde de sportiv dacă decide că vrea să dezvăluie aceste informații”, declara, la începutul acestei săptămâni, Craig Tiley, șeful Openului Australiei.

Cert este că șase scutiri au fost aprobate. Una dintre ele era a lui Djokovici. Ceilalți cinci jucători au ajuns cu bine la Melbourne, cu aceleași acte. Mai puțin Djokovici, care a ajuns în Australia, dar n-a trecut de Poliția de Frontieră. Concret, se cunoaște deja cazul a trei jucători nevaccinați care nu și-au dezvăluit situația medicală și au intrat în țara de la „Antipozi”! „Djoker” a plătit pentru calitatea de a fi onest. În fond, cât de greu îi era jucătorului să-și procure un certificat verde de la Belgrad?…

PAS CU PAS

Cel mai bun tenismen din lume a sosit la Melbourne din Dubai (zbor de 14 ore), pentru a participa la Australian Open, după ce a primit o scutire medicală și nu a fost unul dintre cei care trebuie să treacă prin măsuri riguroase pentru a intra în țară – însă autoritățile nu au respectat asta, așa că tenismenul nu a primit viză!

De ce venea din Dubai? Cel mai probabil pentru acomodarea mai rapidă cu clima din Australia. A fost un haos general asupra jurisdicției, s-a creat o adevărată dramă dacă Djokovici va obține sau nu viză pentru Australia. În cele din urmă n-a primit-o. După mai bine de șapte ore (chiar opt) de interogări, timp în care i-a fost confiscat și telefonul, Djokovici a fost ținut într-o cămăruță din sectorul „imigranți”. În ciuda intervenției președintelui Serbiei, Alexandar Vucici, a Ambasadei Serbiei la Melbourne și a însuși ambasadorului, numărul 1 mondial arămas pe aeroport.

ȘIRUL EVENIMENTELOR

*Novak Djokovici a aterizat la Melbourne la 23:15, ora locală, după un zobr de 14 ore.

*Inițial, nu i-au permis să coboare din avion.

*Novak coboară din aeronavă ultimul. La 23:41!

*După aproape jumătate de oră de la aterizare, a reușit să intre în zona vamală.

*I se comunică faptul că formularul de viză e greșit.

*Mai apare o problemă. Autoritățile pun la îndoială valabilitatea scutirii medicale.

*Novak este luat în detenție la sectorul rezervat imigranților!

*Oficialitățile de pe Aeroportul din Melbourne vor să-i confiște telefonul, lucru care se și petrece!

*Înainte de a-i fi confiscată singura șansă de comunicare, Djokovici apucă să-l sune și să-i explice, pe scurt, situația, președintelui Serbiei, Alekxandar Vučić. Președintele Serbiei a confirmat: „Tocmai am terminat o conversație telefonică cu Novak Djokovic. I-am spus lui Novak că toată Serbia este alături de el și că autoritățile noastre iau toate măsurile pentru a opri hărțuirea celui mai bun tenismen din lume în cel mai scurt timp posibil. În conformitate cu toate normele dreptului public internațional, Serbia va lupta pentru Novak Djokovici, pentru dreptate și adevăr” – pe contul de Instagram Viitorul Serbiei.

*Mai bine de șapte oare a fost interogat pe aeroport într-o cămăruță obscură, păzit de doi polițiști.

*07:20 Se confirmă știrea cu telefonul. I-a fost confiscat.

*07:32 Britanicii de la The Telegraph susțin că s-a hotărât să fie deportat. Deci urma să fie expulzat din Australia.

*07:44 O mașină singuratică, în fapt o limuzină ce poartă însemnele AO, îl așteaptă (degeaba) pe Novak în fața aeroportului. Intervenția ambasadorului Serbiei și a ambasadei au fost fără efect până la acel moment. Șansele deveneau imense ca No1 să fie în primul avion cu destinația Belgrad.

*08:15 Ceea ce era de așteptat s-a petrecut. Oficialii australieni au anunțat că Novak Djokovici va fi deportat.

*09:00 Tatăl lui Novak, Srdjan Djokovici s-a revoltat: „L-au tratat ca pe un infractor!”.

VICTORIA PREMIERULUI MORRISON

Scott Morrison, premierul Australiei, la scurt timp după ce s-a anunțat că Novak Djokovici a rămas fără viză pentru a intra în Australia, după o dramă de opt ore pe aeroportul din Melbourne, a declarat: „E o victorie pe care o salut cu entuziasm!”.

CTP: „ESTE IDOLUL CONSPIRAȚIONIȘTILOR ANTIVACCINIȘTI”

Cristian Tudor Popescu, fan declarat al lui Djokovici, n-a ezitat să-i critice comportamentul antivaccinist. „Trebuie să înţelegem exact situația. Cuvintele scutire medicală nu au niciun sens. E absurd. Novak Djokovici nu a pomenit niciodată de vreo afecțiune pe care ar avea-o el și care nu i-ar permite să se vaccineze. Nu! El a spus foarte limpede, încă din 2020, că nu va accepta niciodată să fie silit să se vaccineze. Din acest motiv, este idolul conspiraționiștilor antivaccinişti pe rețelele de socializare”.

Paradoxal, jucătorul a donat un milion de euro pentru spitalele anti-covid din Serbia! Comportamentul anti-vaccin poate deriva și din faptul că Nole a suferit de o boală celiacă, autoimună iar aceasta i-a pus cariera în mare pericol. Jucătorul a afirmat că din moment ce a suferit de o boală auto-imună e greu să se vaccineze cu un ser care ”lucrează” pe imunitate.

FAMILIE DE ANTIVACCINIȘTI?

Conform CTP, tatăl celebrului jucător, Srdjan este un naționalist feroce, antioccidental, antivaccinist și care i-a acuzat pe organizatorii de la Melbourne că au introdus obligativitatea vaccinării pentru participarea la turneu, ca să-l șantajeze pe Novak Djokovici. Soţia sa, Jelena, promovează pe rețelele de socializare teorii ale legăturii dintre rețeaua de comunicații 5G și COVID-19. „Deci de aici vine Novak Djokovici să joace acum, la Melbourne”, a conchis CTP.

Sârbi revoltați de reținerea lui Novak Djokovic în Australia

Sârbii din Melbourne au identificat, cu ușurință, hotelul în care a fost plasat Djokovici și au început încurajările venite dinspre stradă! Se poate concluziona și că autoritățile australiene au cedat presiunii publice excesive în lupta pentru puncte politice. Lui Novak Djokovici i s-a interzis să se prezinte la Australian Open 2022 mai degrabă din cauza fricii excesive a autorităților de o reacție negativă a oamenilor, care se află de luni de zile sub un protocol extrem de strict, covid. Și încă un aspect. Întreaga familie a lui Novak a trecut prin boală. Sportivul chiar de două ori!

Victor Mihalcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.