Danileț apare în cel mai influent ziar din SUA, Washington Post: „Este o răzbunare, am o mulțime de dușmani pentru atitudinea mea”

0
257

Traducerea articolului: Un cunoscut judecător din România a fost suspendat din funcție din cauza unor videoclipuri pe care le-a postat pe platforma de socializare TikTok, o măsură care a atras marți critici pe scară largă și un mesaj de condamnare din partea ambasadei SUA.

Cristi Danileț, un judecător din orașul Cluj, din nordul României, a fost suspendat luni de Consiliul Superior al Magistraturii din cauza a doua videoclipuri pe care le-a postat pe TikTok anul trecut și despre care CSM a decis că reprezintă „un comportament care afectează imaginea sistemului judiciar”.

Danileț a declarat marți pentru The Associated Press că într-un videoclip apare tăind un gard viu din gradină și în altul curățându-și piscina de acasă și că niciunul dintre videoclipurile care au dus la acțiunea disciplinară nu are legătură cu profesia sa. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Danileț, care a adunat un mare număr de urmăritori pe rețelele de socializare, a criticat ani de zile sistemul judiciar din România și a cerut reforme, iar în trecut a organizat proteste împotriva celor care se opun reformelor. De asemenea, el organizează cursuri de educație juridică pentru copii.

„Cred că este un fel de răzbunare”, a declarat Danileț pentru AP. „Timp de mulți ani am fost implicat în reforma sistemului judiciar (din România). Am o mulțime de dușmani pentru acest tip de atitudine. În România, este foarte greu să faci reforme ale sistemului judiciar, dar și reforme ale mentalităților”.

Ambasada SUA la București a declarat marți, într-un comunicat, că este „profund îngrijorată” de suspendarea lui Danileț.

„O justiție independentă, care respectă statul de drept, este esențială pentru orice democrație prosperă”, se arată în declarație, adăugând că președintele Joe Biden a declarat recent, la Summitul pentru Democratie, că „democrația nu apare din întâmplare”.

Dacian Cioloș, care a fost anterior prim-ministru între 2015 și 2017 într-un cabinet interimar, a condamnat suspendarea și a acuzat guvernul de coaliție, recent învestit, că a început distrugerea justiției.

„(Suspendarea) arată rău, indiferent cum privim lucrurile”, a spus Cioloș. „Chiar dacă această decizie este anulată de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să fie foarte atenți”.

Cioloș a adăugat că, în ultimele luni, a „primit informații” că mai mulți judecători și procurori „se simt intimidați și se află în diferite stadii de acțiune disciplinară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.