Diana Șoșoacă, Rai Uno, 112 și Poliția

0
481

Scandalul a pornit după ce senatoarea Diana Şoşoacă a sunat la 112, vineri, în timpul unui interviu pe care îl acorda unei echipe străine de televiziune, în urma unui conflict apărut pe fondul întrebărilor adresate de jurnalişti. Poliţia Capitalei a anunţat luni, fără a indica vreun nume, că în acest caz au fost deschise două dosare penale, dintre care unul pentru ultraj. Vizat de acest dosar este Silvestru Şoşoacă, soţul senatoarei, acuzat că ar fi agresat un poliţist care a mers vineri la cabinetul lui Şoşoacă.

Televiziunea RomâniaTV a prezentat luni imagini din timpul scandalului de vineri, 10 decembrie, dintre Diana Șoșoacă și o echipă a televiziunii italiene Rai Uno, care venise la sediul de avocatură al senatoarei pentru a-i lua acesteia un interviu. Poliția a intervenit în imobil după ce a fost chemată prin 112. Conflictul a apărut pe fondul întrebărilor adresate senatoarei de jurnaliști italieni în cadrul realizării interviului. Imaginile prezentate de RomâniaTV încep în momentul în care polițiștii au ajuns la sediul cabinetului de avocatură al Dianei Șoșoacă, după ce a fost cerută intervenția lor de către senatoare în timpul interviului acordat pentru Rai Uno. Șoșoacă le cere forțelor de ordine să o dea afară din birou pe jurnalista Lucia Goracci, în timp ce aceasta, filmând cu telefonul mobil, subliniază că „este de la presă”.

jurnalista Lucia Goracci și senatoarea antivaccinistă Diana Șoșoacă

La un moment dat intervine și soțul senatoarei, pe imagini putând să se observe cum are loc o busculadă, iar Diana Șoșoacă este auzită țipând: „Silviu, încetează” către soțul ei, iar apoi către polițiști: „Voi îl luați pe soțul meu?”. Jurnalista refuză să părăsească incinta biroului, dar este îndepărtată de forțele de ordine, în ciuda faptului că aceasta le spune polițiștilor: „sunt de la media, iar dumneavoastră nu ne protejați”. Jurnalista este apucată de mâini de unul dintre polițiști, în încercarea de o scoate din apartament.

Chiar și după ce jurnaliștii sunt scoși din sediul de avocatură, scandalul continuă. „Vă rog să îi opriți aici pentru că este posibil să-mi fi furat ceva din casă”, le cere senatoarea polițiștilor, iar unul dintre ei se pune în calea echipei de la Rai Uno pe scara blocului. Potrivit imaginilor publicate de România TV, Diana Șoșoacă le transmite forțelor de ordine că nu trebuie să îi lase să plece întrucât „au filmări cu mine cu care nu le-am permis să plece”. Jurnalista pleacă cu echipa de polițiști, unul dintre el explicând că urmează să fie legitimați și să stabilească cum s-au derulat evenimentele.

Dosar penal pentru Silvestru Șoșoacă

Luni, Parchetul Sectorului 1 l-a pus sub control judiciar pentru 60 de zile și a început urmărirea penală pentru ultraj pe numele lui Dumitru Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei. El este acuzat că a agresat pe unul dintre polițiștii care au intervenit la biroul de avocatură al senatoarei în timpul scandalului cu jurnaliștii de la RAI.

„La data de 10.12.2021, în jurul orei 16:00, prin intermediul unui apel la serviciul de urgență 112, s-a solicitat intervenția organelor de poliție la un imobil de pe raza sectorului 1, București. În momentul în care organele de poliție au ajuns la imobil, inculpatul a agresat pe unul dintre agenții de poliție, respectiv l-a împins, izbindu-l de perete, i-a pus o mână în gât, după care l-a tras de uniforma de poliție, cauzându-i suferințe fizice”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

În cursul audierii soțului său, Diana Șoșoacă s-a aflat în fața Parchetului, alături de mai multe persoane, și a transmis live pe Facebook. A acuzat abuzuri și înscenări, susținând că ea ar fi de fapt victima și s-a certat cu jurnaliștii, numindu-i „criminali”. Jandarmii au dat amenzi de 2.500 de lei susţinătorilor soţului Dianei Şoşoacă pentru că nu purtau măşti de protecţie.

Jurnalista Lucia Goracci relatează în plângerea ei contra Dianei Șoșoacă:

„Am intrat în biroul de avocatură al doamnei Şoşoacă şi ne-a întâmpinat cu o atitudine zâmbitoare având pe masă mai multe alune şi covrigei. Când a început filmarea eu am rămas pe hol şi am văzut că soţul ei a adus în birou un sac negru în care a spus că se îngroapă persoanele decedate dezbrăcate, după care am văzut cum acesta l-a luat apoi în bucătărie. După acel moment doamna Şoşoacă a devenit nervoasă şi agresivă. Intră în conflict şi spune că dacă nu îi convin condițiile pe care ea le hotărăște poate să plece. În acel moment echipa de la RAI Uno s-a pregătit să plece. A ieșit în hol dar doamna Şoşoacă a apărut şi a închis uşa zicând că nu ieșim nicăieri. A spus ulterior soțului să sune la Poliţie după ce a început să țipe, apoi un alt bărbat a intrat în casă”, spune jurnalista Lucia Goracci care subliniază că în acel moment a fugit pe scara blocului.

La aproximativ 10 minute Poliţia s-a prezentat la faţa locului şi soţul senatoarei a început să împingă jurnaliştii italieni. După care soţul senatoarei Diana Şoşoacă i-a smuls masca de pe faţă şi a lovit-o în braț, după care a muşcat-o de mână.

„M-a muşcat de mână şi apoi am ieșit afară”, spune jurnalista Lucia Goracci în plângerea penală.

În sesizările adresate Parchetului General, soţii Diana şi Silvestru Şoşoacă acuză violarea vieţii private şi violarea sediului profesional de către jurnalişti, în timp ce reporterii postului Rai Uno invocă lipsirea de libertate, loviri şi alte violenţe.

Presa italiană, despre scandalul dintre soţii Şoşoacă şi echipa Rai Uno

Scandalul dintre senatoare și jurnaliștii de la RAI Uno a fost preluat și comentat și de presa italiană. La Stampa, Il Giornale, Il Messaggero, Gazzetta di Firenze, today.it, adnkronos.it relatează pe larg despre incident, titrând „agresată și sechestrată de senatoarea no vax în România”. „Senatoarea, după întrebările adresate de jurnalistă privind gestionarea pandemiei în ţară şi condiţiile din spitale, a blocat echipa şi pe Goracci în biroul său, apoi a chemat poliţia. Goracci, percheziţionată şi bruscată, a fost eliberată împreună cu echipa după 8 ore, graţie intervenţiei ambasadei italiene”, scrie publicaţia La Stampa, care a publicat şi imagini din timpul întrevederii.LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.