„Echipa câștigătoare” și nevoia de resetare fără Florin Cîțu

0
174

Liberalii au ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor și pe ecrane în ore de vârf. Cum așa? În urmă cu șase luni, la congresul din 25 septembrie, Florin Cîțu era ales cu majoritate de voturi președinte PNL. Vicepreședinții și șefii de filiale ai PNL care atunci îi erau alături, astăzi nu îl mai vor. De ce s-au răzgândit liberalii în numai 6 luni?

În urma alegerii lui în septembrie 2021, președintele Senatului era înconjurat de Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Emil Boc, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu și alți lideri importanți.

Congresul PNL, din septembrie 2021, s-a constituit și într-o sfidare față de normele medicale ridicate de pandemia de coronavirus

Astăzi, majoritatea liderilor, care atunci erau alături de el – în așa-zisa „echipă câștigătoare” – nu îl mai vor.

Europa Liberă a discutat cu câțiva dintre membrii importanți din Partidul Național Liberal care, deși acum jumătate de an erau convinși că Florin Cîțu este soluția cea mai bună pentru șefia partidului, astăzi nu mai sunt de aceeași părere.

Pentru Cîțu s-a băgat însuși președintele României, Klaus Werner Iohannis, venit la Congresul PNL în mod nefiresc

Daniel Buda: Sondajele sociologice ne-au arătat că e nevoie de o resetare

Daniel Buda, președintele Comisiei de arbitraj din PNL, a declarat pentru Europa Liberă că motivul pentru care Florin Cîțu nu mai e dorit este pentru că „n-o pușcat lungul cu latul”.

Daniel Buda

„Așa avem noi o vorbă din Ardeal, și înseamnă că atunci când ai măsurat pe lung și pe lat nu a ieșit bine. Așa e și aici. S-au făcut niște evaluări de către anumite instituții de cercetare sociologică care ne-au arătat că lucrurile nu merg bine pentru partid și e nevoie de o resetare”, spune Daniel Buda pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis are vreo contribuție la congresul extraordinar care va avea loc duminică, europarlamentatul Daniel Buda spune că președintele nu intervine în agenda internă a partidului.

„Eu sunt de foarte multă vreme în PNL și am avut mulți președinți de-a lungul timpului. N-are nicio treabă domnul președinte Iohannis cu ceea ce se întâmplă în partid. Daniel Buda, PNL

Aceste cercetări sociologice, pe care l-am avut pe masă atunci când s-a luat această decizie de către cei 42 de președinți de filiale, nu au fost comandate de către domnul președinte Klaus Iohannis”, a mai spus Daniel Buda.

Gheorghe Flutur: Au fost niște lucruri despre care foarte mulți colegi au spus că se puteau face mai bine

Un susținător al lui Florin Cîțu a fost și Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte PNL pentru Politici Publice. El spune că nuvrea ca acum să facă un rechizitoriu lui Florin Cîțu.

„Au fost declarații și la tribună pe care le-am făcut ieri, nu vreau să fac eu rechizitoriu domnului Cîțu acum. Au fost niște lucruri despre care foarte mulți colegi au spus că se puteau face mai bine. Dar faptul că s-a luat această hotărâre… să se întâmple acum și foarte repede, fără să prelungim o criză politică, e binevenit. Trebuie privit acest lucru și ca o capacitate a partidului de a-și îmbunătăți activitatea și managementul”, a spus Gheorghe Flutur pentru Europa Liberă.

Debarcarea lui Florin Cîțu din fruntea PNL a avut la bază revolta filialelor din sudul țării, a dezvăluit Gheorghe Flutur, președintele interimar al partidului. Flutur, Cîțu, Bogdan și Bot, liderii „echipei câștigătoare”

Deși Gheorghe Flutur nu vrea „să-i facă rechizitoriu” lui Florin Cîțu, spune că formula cea mai stabilă este ca premierul să fie și președinte de partid, ceea ce înseamnă că președintele partidului să fie Nicolae Ciucă, care este un „om neconflictual”.

„Premierul Ciucă este un om care s-a integrat foarte bine în PNL și în haina de prim-ministru. Cred că cel mai important lucru este măsurătoarea din sondaje. Este un om ferm, hotărât, foarte serios, riguros, nu este un om conflictual, un om care este, după cum am văzut, un liant în această coaliție, important pentru un lider. Vom vedea opțiunea domniei sale, eu respect foarte mult performanța, voința și spiritul de echipă al lui Nicolae Ciucă”, a spus Gheorghe Flutur la RFI. Despre problema plagiatului evident al lui Ciucă, niciun cuvânt însă.

Gheorghe Falcă spune că PNL e un partid viu

Un alt vicepreședinte al PNL, care a apărut alături de Florin Cîțu deseori, este Gheorghe Falcă, care spune că vrea ca „domnul Ciucă să preia conducerea partidului”. Dumnealui este un pocăit de la Arad, cu respect față de Dumnezeu, dar pentru care minciuna cât casa, adică plagiatul lui Ciucă, nici nu contează.

Despre schimbarea președintelui PNL, Falcă susține că „în interiorul unui partid viu se pot produce schimbări”. La emisiunea lui Silviu Mănăstire de duminică, Falcă îl anunța deja ca singur competitor pentru conducerea PNL pe Nicolae Ciucă!

Liderii PNL își făceau selfiuri după congresul PNL alături de Florin Cîțu
Liderii PNL își făceau selfiuri după congresul PNL alături de Florin Cîțu

Întrebat de ce nu mai e bun acum Florin Cîțu, Gheorghe Falcă evită un răspuns clar: „Puteți să insistați de o sută de ori, eu am o educație și n-o să spun nimic rău despre cineva”.

Vicepreședintele Falcă arată că nu e important ce se întâmplă în interiorul PNL „Eu cred că cetățenii doresc de la noi să avem politici publice cât mai bune, să reușim împreună cu întreaga societate europeană să trecem prin aceste două crize, războiul din Ucraina și creșterea prețurilor, și mai puțin ce se întâmplă în interiorul unui partid”, a spus Gheorghe Falcă.

Alin Tișe: „Nemulțumirea s-a conturat în timp”

Alin Tișe, vicepreședinte PNL pentru Justiție și Drepturi Cetățenești, susține că nemulțumirile față de conducerea de la centru erau mari.

Alin Tișe

„Nemulțumirile erau la o cotă mare în rândul organizațiilor. Programul Anghel Saligny nu mergea, guvernarea nu mergea, anumiți miniștri puși acolo nu funcționau cum ne așteptam noi, Erau anumite numiri în consiliile de administrație de care nu știa nimeni decât conducerea centrală, fără niciun criteriu. Alin Tișe, vicepreședinte PNL

Nemulțumirea s-a conturat în timp, e un complex de factori”, a spus Alin Tișe. Vicepreședintele PNL spune că el a spus întotdeauna când a fost nemulțumit, dar acum e vorba de majoritatea partidului.

„Când majoritatea nu te mai dorește, te duci și faci altceva, că doar partidele nu sunt pe persoană fizică”, a spus Alin Tișe.

Întrebat dacă schimbarea președintelui PNL are vreo legătură cu președintele Klaus Iohannis, Tișe spune că nu.

„Eu personal nu știu ca președintele Iohannis să aibă vreun rol. Nici n-am auzit vorbindu-se în rândul colegilor despre asta. Știu doar că un număr mare de organizații și-au exprimat nemulțumirea și au vrut congres”, a completat Alin Tișe.

Rareș Bogdan se bucură de demisia lui Florin Cîțu

Susținător aprig al lui Florin Cîțu, Rareș Bogdan declară că se bucură că acesta și-a dat demisia.

„Mie nu mi place să fiu cu mănuşi, aş vrea să vă spun că am fost speriat în ultimele săptămâni şi în ultimele zile că am putea să asistăm din nou la un festival al democraţiei care să ne pună cu totul pe spate. Mă bucur că fostul preşedinte de acum al Partidului Naţional Liberal a luat o decizie înţeleaptă, o decizie elegantă şi a ales o retragere absolut elegantă şi nu am intrat într-un nou festival al democraţiei care ne-ar fi creat mari probleme. Ne-a ajuns un festival al democraţiei, nu mai vrem, vrem construcţie şi în nici un caz scandal”, a spus Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan era nelipsit de lângă Florin Cîțu
Rareș Bogdan era nelipsit de lângă Florin Cîțu

Declarația lui Rareș Bogdan contrastează cu cea din 25 septembrie 2021, atunci când vicepreședintele liberal le cerea liberalilor să se „pună în spatele lui Florin Cîţu”.

„Vă rog să vă puneţi în spatele lui Florin Cîţu, cu toţii, indiferent pe cine aţi votat şi pe cine susţineţi. Este un om onest, este un om cu bun simţ. Florin Cîţu va fi prim-ministru, va fi preşedintele acestui partid”, spunea atunci Rareș Bogdan.

„Iulian Dumitrescu: Între două rele am ales răul cel mai mic”

Un alt lider care astăzi nu îl mai vrea pe Florin Cîțu președinte al partidului este Iulian Dumitrescu. În septembrie 2021, însă, Dumitrescu spunea că Florin Cîţu a dat dovadă de curaj când a promovat programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” și le cerea colegilor să îl voteze pe fostul premier.

„Aşa se comportă un lider adevărat. Felicitări Florin Cîţu pentru curaj. Există o calitate esenţială pe care trebuie să o aibă viitorul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, o calitate esenţială pe care Ludovic Orban nu o are şi pe care, din fericire, Florin Cîţu o are”, spunea Dumitrescu.

După șase luni, Iulian Dumitrescu susține că, de fapt, la congresul precedent a avut de ales între două rele.

Una din primele vizite pe care le-a făcut Florin Cîțu după ce a fost ales președinte a fost la Iulian Dumitrescu la Ploiești.
Una din primele vizite pe care le-a făcut Florin Cîțu după ce a fost ales președinte a fost la Iulian Dumitrescu la Ploiești

„La Congresul de anul trecut am fost, din păcate, într-un fel de poveste Iliescu-Vadim, pe care sper să nu o mai trăim vreodată în Partidul Naţional Liberal. Între două rele am ales răul cel mai mic, iar în campania internă lungă şi dură s-au provocat destule răni care au rămas şi au rămas destule resentimente. Ei bine, în aceste zile de semnături şi telefoane, de agitaţie, am fost mai uniţi ca niciodată în ultimul timp. Am arătat curaj şi determinare şi mai ales colegialitate şi camaraderie. Am fost cam toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, a declarat Iulian Dumitrescu, duminică, la Consiliul Naţional al PNL.

„În acest moment, nediscutându-se alte demersuri și având în vedere tot ceea ce s-a petrecut la nivelul PNL, nu văd de ce ar trebui să plece din această funcție”, a spus premierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă Florin Cîțu ar trebui să demisioneze și de la șefia Senatului.

Congresul extraordinar PNL va avea loc duminică, 10 aprilie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.