Gabriel Liiceanu: „Orice agresare a unui ziarist ne trimite cu gândul la orori la care poate ajunge un stat în derivă”

0
356

Grupul Humanitas organizează o conferință de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Șercan, supusă în ultimele luni unei campanii de intimidare și discreditare. Tema conferinţei este: Ce e de făcut când Statul ignoră o campanie de intimidare care o vizează pe jurnalista Emilia Șercan? Scrisori de invitare la această conferință de presă au fost trimise, din partea Grupului Humanitas, prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, și ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Gabriel Liiceanu

Conferinţa de presă are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, joi, 7 aprilie, la ora 13. Emilia Șercan va participa la o discuție moderată de scriitorul Radu Paraschivescu, gazdă fiind Gabriel Liiceanu, președintele Grupului Humanitas.

Redăm, mai jos, scrisoarea adresată de Gabriel Liiceanu premierului Nicolae Ciucă.

„Stimate Domnule Prim-Ministru,

Știți, desigur, că meseria de jurnalist e una sacră în orice democrație și că orice atentat la profesiunea sau la integritatea lui ne trimite cu gândul la cele mai negre autoritarisme ale istoriei. Pentru intelectualii care cred în menirea lor de voci ale societății, orice adiere de agresare a unui jurnalist ne duce automat cu gândul la soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliștii care și-au ridicat glasul în numele adevărului. Ei au plătit fidelitatea față de mandatul lor cu viața: de pildă, au fost împușcați, precum Anna Politovskaia în 2006 în casa scării unui bloc din Moscova. Am avut prilejul să pășesc într-o bună zi, ca invitat la o dezbatere în jurul statului de drept în România, în sala Parlamentului Europei care poartă numele acestei eroine. Și vă rog să nu vă mire faptul că pentru noi, intelectualii umaniști, orice agresare a unui ziarist ne trimite cu gândul la aceste orori la care poate ajunge un stat în derivă.

Despre un jurnalist, de astă-dată român, este vorba în rândurile mele acum: despre doamna Emilia Șercan. În 2019, în urma «crimei» de a fi denunțat plagiatele doctorale în serie care aveau loc la Academia de Poliție, Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea – iar Poliția și DNA au făcut lumină în acest caz în două luni – de rectorul Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și de prorectorul acestei instituții, Mihai Marcoci.

Acest comportament mafiotic nu s-a terminat aici. Începând cu data de 19 ianuarie a acestui an, doamna Emilia Șercan a fost supusă unei campanii susținute de amenințări, intimidări și denigrări, în urma căreia a făcut repetate plângeri penale. La acestea, autoritățile statale, a căror menire este să apere pe orice cetățean amenințat sau pus sub presiune de infractori, au răspuns prin derobări și tăcere și au ales practic să blocheze ancheta ce ar urma să ducă la depistarea și pedepsirea făptașilor.

În punctul de vedere pe care l-a transmis ieri, Guvernul a afirmat că susține libertatea de exprimare (deși, în treacăt fie spus, rolul unui guvern nu e să susțină, ci să garanteze libertatea de exprimare). Am dedus, așadar, că v-a intrigat, ca pe noi toți, acest straniu și îngrijorător comportament al autorităților statului nostru.

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Grupul Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13, o conferință de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Șercan. Mi s-a părut firesc să vă adresez invitația de a participa la această conferință de presă, socotind că un punct de vedere al dumneavoastră în legătură cu atacurile la care a fost supusă Emilia Șercan și, deopotrivă, cu ceea ce are aerul unei tergiversări a rezolvării pe cale instituțională a obstrucționării statului de drept, ar duce la o clarificare a unei situații care ne îngrijorează pe toți cei care credem că rolul dumneavoastră este și acela de garant al democrației în România și de funcționare imparțială a instituțiilor statului.

Vă așteptăm, așadar, cu speranța că veți găsi timp pentru noi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.