Garry Kasparov: „Pierderea războiului va însemna sfârşitul dictaturii lui Vladimir Putin”

0
345

Marele campion mondial de șah, aflat la București, susţine că Putin se află acum într-o capcană şi că el nu poate accepta o înfrângere militară şi politică pentru că realizează că pierderea războiului va însemna sfârşitul dictaturii sale.

Garry Kasparov

„Putin este un dictator care este la putere în Rusia de 22 de ani. Realitatea lui poate fi distorsionată. De fapt, e destul de probabil să fie distorsionată. 22 de ani de putere absolută afectează orice persoană. Chiar şi o persoană cu cele mai nobile intenţii şi un intelect de excepţie. În realitatea lui, Putin este raţional. A comis atât de multe fapte reprobabile în trecut, începând cu Grozny, continuând cu uciderea adversarilor politici şi încheind cu anexarea Crimeei… deci este o lungă listă, dar fără nicio consecinţă. Din perspectiva lui, ceea ce se întâmplă azi în Ucraina, a fost rezultatul unei noi întrebări De ce nu? Dictatorii întotdeauna întreabă De ce nu? şi nu De ce?.

El a crezut că va cuceri Kievul în câteva zile, de altfel şi serviciile americane au crezut că va fi un război scurt, şi apoi îşi va pune păpuşa la conducerea Guvernului Ucrainei. Şi apoi se va aşeza la masa negocierilor. Cred că a fost surprins neplăcut de răspunsul şi de rezistenţa ucrainenilor, de eroismul lor şi de unitatea lumii libere care a susţinut Ucraina. Deci probabil că realitatea lui Putin se îndreaptă gradual spre punctul de întâlnire cu realitatea noastră. Iar pentru el este o descoperire total neplăcută. Dar Putin este într-o capcană acum. El nu poate accepta o înfrângere militară şi politică, pentru că el realizează că pierderea războiului va însemna sfârşitul dictaturii. De aceea va încerca să arunce în acest război toate resursele pe care le deţine pentru a schimba cursul evenimentelor. Dar cred că strădaniile lui vin prea târziu”, a explicat Kasparov.

Garry Kasparov: „Războiul se va termina numai atunci când steagul Ucrainei va flutura la Sevastopol”

„Oamenii sunt ucişi. Lucrurile sunt diferite când vorbim despre războiul din Ucraina şi despre Al doilea Război Mondial. Este pentru prima oară în istorie când vedem un genocid online. Acum ştim despre ororile de la Auschwitz sau Buchenwald, despre crimele naziştilor, despre gulaguri, despre genocidul din Cambodgia sau Rwanda, dar nu le-am văzut la momentul când se întâmplau. Acum totul este în faţa ochilor noştri. Iar oricine susţine aceste crime, şi vorbim despre crime de război, trebuie să îşi asume răspunderea. Singura şansă de a încheia acest război este de a distruge armata lui Putin din Ucraina şi de a ne asigura că Putin nu are fonduri pentru a continua acest act de agresiune.

Nu există şansa unui compromis sau a găsi o cale de acord. Cât timp Putin va fi la putere şi va avea resurse pentru a continua acest război şi alte războaie el nu se va opri din a face ceea ce ştie. Cât despre sancţiunile impuse, putem observa că lumea liberă este cât se poate de serioasă. Sancţiunile de azi limitează economia Rusiei şi îl lasă pe Putin cu fonduri din ce în ce mai puţine. De aceea cred că singura cale de opri agresiunea lui Putin asupra Ucrainei şi altor ţări este de a da Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câştiga războiul. Războiul, care va pune capăt dictaturii lui Putin şi ameninţării lui Putin asupra Europei, se va termina numai atunci când steagul Ucrainei va flutura la Sevastopol”, a adăugat marele maestru.

Cum arată acum Vladimir Putin și ce spune Garry Kasparov

Cunoscut ca un opozant al preşedintelui Vladimir Putin, Kasparov este de părere că sancţiunile impuse de lumea occidentală vor forţa la un moment dat populaţia Rusiei să iasă în stradă din cauza deteriorării condiţiilor de trai.

„Cred că dacă ştiam numele unor oameni care complotează împotriva lui Putin aceştia erau de mult timp morţi. Pentru că Putin ar fi ştiut dinainte. Eu sunt un jucător de şah, sunt obişnuit să comentez fapte, nu speculaţii şi zvonuri. Nu am idee dacă Vladimir Putin este bolnav din punct de vedere psihic sau fizic. Probabil că da, pentru că nu arată bine, dar de unde să ştiu? Am citit câteva cărţi de istorie şi am înţeles că dictatorii sunt în pericol atunci când îşi arată slăbiciunile. Aşa că deşi nu am cunoştinţe despre vreo conspiraţie în acest moment, pot să vă asigur că ceva s-ar putea întâmpla dacă Putin pierde războiul din Ucraina.

Sper că termenul este când nu dacă. Pentru că sancţiunile vor forţa milioane de ruşi să iasă în stradă pentru a protesta vizavi de deteriorarea drastică a condiţiilor de trai. Cred că asemenea multor dictatori dinaintea lui, Putin va ajunge… îşi va încheia cariera politică fără voinţa lui. Şi asta s-ar putea întâmpla mult mai devreme decât îşi imaginează lumea. Viitorul dictaturii lui Vladimir Putin depinde exclusiv de rezultatul războiului din Ucraina”, a declarat Garry Kasparov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.