După 14 ani de Bolojan, Oradea are cu 40.000 de arbori mai puțin!

2
886
  • Chiar din actele Primăriei reiese că între 2011 și 2021 au dispărut din oraș 30.000 de arbori

„Este de neacceptat atitudinea Primăriei în privința arborilor orădeni! Chestiunea are rădăcini adânci, dar am sperat că, totuși, noua echipă din fruntea Primăriei, să termine cu vechile și nefastele practici. Despre ce vorbesc? În anul 2014, cel mai mare gospodar al țării, cum este supranumit Ilie Bolojan, a semnat și ștampilat o Hotărâre a Primăriei Municipiului Oradea, prin care aproba tăierea a circa 3.800 arbori, și mutilarea („toaletarea”) a aproximativ altor 10.770 arbori. Asta era pentru doi ani, fără nicio inventariere pe străzile și parcurile orașului! Culmea nesimțirii: exact jumătate erau în stânga Crișului Repede, în timp ce cealaltă jumătate era în dreapta Crișului, dându-se exact la fel pentru ambele părți ale orașului chiar și numărul de arbori/grosimi. Vorbim aici de plata a milioane de lei pe an către firme ca RER Vest srl și Electbrans srl. După doi ani, în 2016, se emite o noua Hotărâre a Primăriei privind masacrarea arborilor și, culmea, ea este identică cu cea din 2014 ca număr de arbori/diametre arbori! Se vede exact că Bolojan, cel care a ștampilat și semnat aceste mizerabile Hotarâri, dorea de fapt să cheltuie prin firme căpușă imense sume de bani, din taxele și impozitele orădenilor, care se pot regăsi apoi în tot felul de cheltuieli electorale, cum ar fi recla la un ziar sau altul, la o televiziune sau alta etc.” – Valentin Leucuța, activist de mediu.

Unul dintre mulții arbori orădeni uciși prin ciuntire

***

Credeți sau nu, Oradea are un așa-zis „registru verde”, finalizat în 2011, ca urmare a concesiilor pe care Ilie Bolojan le-a făcut ecologiștilor pentru susținerea electorală din 2008. Mai precis, ca urmare a insistențelor ecologistului Orlando Balaș, devenit consilier personal al primarului Ilie Bolojan. Desigur, acum Bolojan – ajuns „cel mai mare gospodar al țării” – regretă concesia făcută, pentru că acel registru îi demască fățărnicia, lipsa de educație ecologistă și atitudinea discreționară. Acest regret l-a manifestat chiar de la început, respectivul registru nefiind actualizat anual, așa cum ar fi trebuit. Ca vechi afacerist de ABC din Aleșd, el a abordat și acest domeniu ca pe o afacere. În beneficiul oricui, dar nu al orădenilor. Principalul complice la această mizerie este firma RER, cea care își face reclamă într-un săptămânal local bolojenist, deși nu are nevoie, fiind singurul competitor pe piața orădeană…

Mai țineți minte cum au dispărut plopii seculari din preajma podului lui Bolojan? Îi „umbreau” măreața realizare…
RER sau arma crimei, la locul masacrării plopilor seculari de lângă podul lui Bolojan

În luna februarie 2022, jurnalista Adriana Totorean realiza un material despre actualizarea acestui registru al Primăriei și constata dispariția zecilor de mii de arbori, publicat în săptămânalul bolojenist eBihoreanul, beneficiarul reclamei de la RER: „Inventarul a însemnat și un recensământ al arborilor, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat. Potrivit documentelor, Oradea are 3 copaci protejați (cei 3 sequoia din curtea Școlii Dacia), 87.366 de arbori și 9.850 de arbuști. În total, 97.219 arbori și arbuști, semnificativ mai puțini decât erau în urmă cu 10 ani, când registrul indica 124.094. Unde au dispărut aproape 30.000 de copaci? O parte s-au uscat, dar mulți au fost tăiați chiar de Primărie, pentru că stăteau în calea șantierelor sau a proiectelor din oraș, de altfel o acuză frecventă a ecologiștilor în ultimul deceniu. În plus, ani la rând, Primăria și-a încălcat propriul regulament care prevedea că pentru fiecare arbore tăiat trebuie plantați alți 3. Astfel, pare lesne de înțeles de ce numărul copacilor a scăzut atât de mult, în loc să fi sporit, cum era firesc pentru un oraș preocupat de problema poluării și a emisiilor de dioxid de carbon. Căci, așa cum știe orice copil de școală primară, nimic nu curăță atmosfera așa cum o face un copac matur și sănătos…”.

Doi arbori zdraveni, perfect sănătoși, au fost tăiați între Penny și fosta Vandana, fără să fie vreun obstacol în calea nu știu cărui proiect bolojenist
Poziționare care nu deranja pe nimeni…
Cei doi arbori tăiați, vedere către Penny

Nu o s-o acuzăm pe autoare de minciună, ci doar de incorectitudine față de cititori. Și asta pentru că a preluat prea ușor argumentele interlocutorului său, angajat al Primăriei. După cum am observat cu toții, arborii tăiați masiv nu au legătură neaparat cu faptul că „stăteau în calea șantierelor sau proiectelor din oraș”, așa cum o demonstrează și imaginile inserate în acest material. Destinul lor a fost frânt mai ales din cauza mizeriei umane a decidenților, a subiectivismului interesat, a lipsei de bun simț, a lipsei de educație ecologică și, mai ales, a absenței unui cadru legislativ local care să pedepsească abuzul manifestat pe seama arborilor.

În fața Școlii Dacia, lângă bulevardul cu același nume. O crimă fără sens…
Arborele tăiat din fața Școlii Dacia, în partea din stânga jus a imaginii, un loc unde nu deranja

Unul dintre vechii și consecvenții activiști ecologiști din Oradea este și omul de afaceri Valentin Leucuța. Este orădeanul care iubește arborii și le prețuiește intens valoarea de „plămân verde” al planetei și, mai ales, al orașului nostru. A urmărit de un deceniu încoace cum tăierile de arbori devin în Oradea o normă, nu o excepție și încearcă să stopeze cumva acest fenomen malefic.

Valentin Leucuța este unul dintre orădenii prețuiți de Camera de Comerț și Industrie din Bihor, reprezentată aici de Constantin Badea
Ioan Micula, Valentin Leucuța și Constantin Badea. 6 Diplome pentru unul dintre cei mai tari plătitori de impozite la stat: 850.000 euro pe un singur an. Doleanțele lui privind arborii din Oradea nu au nicio valoare însă pentru Primărie!

De ani de zile semnalează presei încă o tăiere, încă una și încă… o sută! Are documentate mai mult de 500 de crime contra arborilor orădeni în arhiva sa foto, din care ne-a dat și nouă spre publicare. A încercat să conlucreze cu oamenii politici, dar mulți l-au dezamăgit sau erau prea slabi pentru a se implica în vreo bătălie în favoarea comunității. Nu a depus însă armele și continuă să bombardeze pe unul sau pe altul cu memorii privitoare la situația gravă, care se continuă fără nicio opreliște. Din păcate, ea ajunge să fie sensibilă numai în campaniile electorale.

Una dintre metodele de ucidere a marilor arbori este ciuntirea lor, cum se întâmplă pe strada Mircea Eliade. Mulți mor astfel sufocați, fără frunzele cu care să „respire”

„După 2016 s-au semnat în continuare alte Hotărâri date de Primăria Oradea pentru ca RER Vest srl și Electbrans srl să taie la liber mii de arbori verzi, fiind chipurile uscați, și să toaleteze alte zecii de mii arbori care, după cum vedeti și în poze, se uscă din cauza „toaletării”. Culmea este că însuși Bolojan e cel care a pus la punct acest masacru al arborilor orașului, el neexistând în vremea primarului Petru Filip, iar aceste tăieri sunt plătite cu milioane lei pe an, din taxele și impozitele orădenilor. Aici intră și parcările cu plată, foarte scumpe în Oradea, pe care Bolojan și al lui PNL le-a impus orădeanilor fără pic de rușine. Orădenii plătesc practic cele mai scumpe taxe, parcări și gigacalorie din țară, unui sistem mafiot pus la punct de Bolojan și aghiotanții lui.
RER Vest srl și Electbrans srl nici măcar nu aveau un horticultor angajat și nici experiență în arbori. Firmele sunt folosite de mafia bolojenistă pentru a cheltui o parte din banii jefuiți de Primărie de la populația nevinovată a Oradiei. Fiecare stradă din centru are hașurate parcări cu 8 lei pe oră. În Timișoara sunt cam o treime din străzile centrale hașurate cu parcări, iar parcarea e mult mai ieftină!” afirmă Valentin Leucuța.

Tăiați chiar în parc… fotografii realizate de Valentin Leucuța
Crime absurde în Parcul Bălcescu
Cimitirul municipal a devenit un loc numai bun pentru devastare în ultima vreme
Au dispărut și de aici câteva zeci de arbori perfect sănătoși…

Pandemia a fost bănoasă nu doar pentru producătorii de vaccinuri, măști, costume de protecție și medicamente. „În prima săptămână din aprilie 2020, când toată lumea stătea în casă, fiind terorizată cu virusul, RER a tăiat 45 arbori seculari între Primărie și Podul Centenar, pălus 50 arbori seculari între Facultatea de Muzică și centura rutieră, în fața Cartierului Europa. Circa o sută de arbori lichidați în trei zile, când oamenii nu erau pe stradă ca să-i vadă! Autorităților nu le era deci frică de celebrul virus, darămite să se mai gândească și la calitatea aerului. Ele au sesizat doar că au scăpat pe moment de opinia publică, mizerabilă grijă! Una peste alta, de la plecarea primarului Petru Filip până azi, Oradea a pierdut de fapt 40.000 de arbori, o cifră imensă pentru un oraș cu pretenții de lume civilizată!” declară Valentin Leucuța.

Ciuntirea arborilor măreți din Oradea este o abominabilă crimă, ei aducând o moarte lentă și dureroasă arborilor. Cel din imagine încă se mai zbate să trăiască, în spatele blocurilor de pe Bulevardul Dacia, unde nu deranja pe nimeni

Tăierea arborilor maturi ai Oradiei este o afacere în sine, dar ea este amplificată de o întreagă rețetă de cheltuire frauduloasă a banului public. Tăierea este urmată de transport, de scoaterea cioatelor și, ce să vezi, de plantarea de arbuști tineri. Aceștia din urmă vor ajunge să dea tot atât de mult oxigen ca cei tăiați abia peste câteva decenii…

Plopul regretatei Anna Marosy, numit așa de către cei care știau că reputata muzeografă și cercetătoare a lumii naturale l-a declarat ca cel mai falnic plop al Oradiei, favoritul ei. Administrația bolojenistă l-a mutilat în câteva etape, până l-a ucis
Ciuntirea arborilor pe str. Mihai Eminescu este endemică
Ciuntirea arborilor pe malul stâng al Crișului Repede, în centrul Oradiei, a dus la moartea victimelor prin uscare, cum este cel din centrul imaginii
Ciuntit și uscat pe malul Crișului Repede, nu departe de celălalt…
Aici a fost un arbore care nu deranja pe nimeni, dar făcea mult bine orașului…
În centrul Oradiei, lângă fosta Policlinică nr. 1. Tăierile se fac rapid și totul este organizat în așa fel ca arborele tăiat să fie evacuat cât mai repede de la locul crimei

Tăierile și „toaletările” de arbori maturi, precum și plantările de arbuști sunt o afacere mafiotă regizată din Primărie, sub semnătura lui Ilie Bolojan. Ea se continuă și acum, cu înlocuitorul lăsat de Bolojan în urma sa…

Doru Sicoe

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.