Garry Kasparov – un antiputinist convins

0
270

Unul dintre cei mai fermi opozanți ai lui Putin este de multă vreme campionul mondial de șah Garry Kasparov. El a scris chiar și o carte, apărută și la noi, în 2016, la Editura Litera: Vine iarna! De ce trebuie opriti Vladimir Putin si inamicii lumii libere. Kasparov este considerat o autoritate în domeniu, fiind nu o dată intervievat de televiziunile occidentale despre situația din Rusia.

In aceasta carte, Kasparov ne arata ca prabusirea Uniunii Sovietice nu a fost un punct final, ci doar o schimbare de anotimp, Razboiul Rece topindu-se intr-un soi de primavara. Dar acum, dupa ani de zile de complacere si proasta judecata, iarna ne ameninta din nou. Vine iarna! ni-l dezvaluie pe Putin asa cum este el, de fapt: un pericol potential care se ascunde chiar sub ochii nostri.

Fostul campion mondial la șah este convins că războiul declanșat de Vladimir Putin nu se va încheia nici dacă rușii vor reuși să cucerească Ucraina. Kasparov crede că Putin nu poate fi oprit „decât prin forță”.

„Putem spune că s-a terminat cu Putin doar dacă pierde războiul, pentru că astfel nu va mai rămâne la putere. Va fi o înfrângere militară, un eșec politic, iar aceste lucruri, combinate cu blocajul financiar, economic tehnologic, vor duce la revolte în Rusia, pentru că Putin nu are bani suficienți pentru a plăti armata și poliția pentru propaganda sa. De aceea, înfrângerea lui Putin în Ucraina este este singura soluție de a salva lumea de la ororile care ar urma. Nu e un joc de șah, aici pierzi sau câștigi. Nu există remiză”, a declarat Garry Kasparov, pentru Fox News.

Garry Kasparov în Comitetul Anti-Război

Un grup elitist de ruși a creat Comitetul Anti-Război, care vrea să tragă la răspundere conducerea politică a Rusiei, în frunte cu președintele Vladimir Putin, pentru invazia din Ucraina. Mihail Hodorkovski, magnat și fost politician de opoziție, a anunțat fondarea Comitetului. Sunt incluși fostul campion mondial la șah Garry Kasparov și alți dizidenți ruși, ca Vladimir Kara-Murza, Dmitri Gudkov sau Serghei Guriev, 3 lideri ai opoziției anti-Putin.

Kasparov și Putin

Comitetul Anti-Război: „Invazia din Ucraina e un război fratricid”

Participanții direcți la invazie, precum generalii și conducerea politică a Rusiei care a trasat planul de invazie, trebuie catalogați drept criminali de război și pedepsiți pentru faptele lor. Există o diferență clară între ruși, care au fost târâți împotriva voinței lor în politicile aventuroase ale lui Putin, și cei care ajută de bunăvoie regimul lui Putin în războiul fratricid în curs. Suntem ruși și avem responsabilitatea morală pentru că nu am prevenit războiul, pentru că am permis atacul perfid al trupelor ruse asupra unei țări vecine. Comitetul Anti-Război face apel la toți adevărații patrioți al Rusiei să se consolideze împotriva dictaturii agresive a lui Putin”, a comunicat Comitetul Anti-Război, citat de rferl.org.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.