Groapă comună, săpată la Mariupol. Sunt atât de multe cadavre încât sunt învelite în saci și pături și aruncate în șanț

0
201

Am intrat în a treia săptămână de război ruso-ucrainean. Fotografii tulburătoare arată cadavre coborâte miercuri într-o groapă comună într-un cimitir la marginea orașului Mariupol, asediat de 10 zile de armata rusă, relatează CNN. 

Groapa comună de la Mariuopol

Imaginile publicate de Associated Press arată mai mulți bărbați, unii îmbrăcați în salopete sau costume de protecție albastre, punând cadavre într-un șanț, relatează CNN. În unele fotografii, cadavrele apar în saci, dar altele sunt învelite doar în pături. Orașul este atacat de zile întregi, bombardat și izolat de forțele ruse. Cel puțin 1.300 de civili au fost uciși în Mariupol de la începutul invaziei ruse, a declarat miercuri un consilier al primarului orașului.

Iadul din Mariuopol

Locuitorii din Mariupol nu mai au apă și electricitate, iar marți ministrul de Externe al Ucrainei a acuzat Rusia că a comis crime de război luând ostatici aproape 300.000 de civili. „Nu putem calcula câți morți avem. Probabil că sunt de trei-patru ori mai mari.  Nici măcar nu putem număra câți oameni au fost uciși pe străzi de bombardamente și artilerie”, a declarat viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov. „Nu știm pentru că nu putem aduna toate cadavrele și nu le putem număra”.

Cadavrele sunt îngropate rapid, sumar, pentru a preveni epidemiile

În morgi nu mai sunt locuri iar pentru a face față numărului mare de cadavre, muncitorii au săpat într-un cimitir un șanț de peste 22 de metri lungime și au depus cadavrele soldaților și civililor care au fost uciși în timpul atacurilor repetate ale forțelor ruse. Evgeniy Maloletka, un fotoreporter de la AP, care a surprins scenele, a relatat că unele dintre cadavre sunt „aduse învelite în covoare sau pungi de plastic”. „40 de cadavre au venit marți, alte 30 miercuri”, a adăugat el.

Port-cheie ucrainean la Marea Azov, acest oraş industrial avea peste 450.000 de locuitori înainte de lansarea invaziei ruse la 24 februarie. 

Cadavrele au fost aduse cu o dubă și îngropate de-a valma

Preşedintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid şi crime de război după ce un spital de copii, cu maternitate, din Mariupol, a fost distrus de un bombardament.  Trei oameni, inclusiv o fetiţă de 6 ani au murit în atacul denunţat drept „barbar” de Casa Albă. Rusia a reacţionat, iar ministerul de externe a declarat şi el printr-o comunicare pe un site de socializare că maternitatea ar fi fost transformata în bază militară încă de la începutul conflictului. 

Crater de bombă la Mariuopol, care dovedește puterea exploziei

Kremlinul a anunţat joi că urmează să întrebe armata rusă despre bombardarea maternităţii „Ne vom informa, obligatoriu, de la militarii noştri, pentru că nici noi, la fel ca voi, nu avem o informaţie clară despre ceea ce s-a întâmplat”, a anunţat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Militarii (ruşi) ne vor da informaţii”, dă el asigurări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.