Macron și candidatura lui la viitoarele alegeri prezidențiale franceze

0
408
Macron și Brigitte, soția sa, fosta lui profesoară. Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 10 aprilie 2022

În opinia unui expert britanic, de la prestigioasa Universitate Cambridge, acesta vine cu o teorie explozivă. Astfel, Ian Shields estimează că președintele francez va provoca un adevărat șoc în UE printr-o decizie la care nimeni nu se așteaptă.

Expertul britanic prezice, nici mai mult, nici mai puțin decât că președintele francez nu va candida la viitoarele alegeri prezidențiale franceze pentru a evita înfrângerea.
Ian Shields crede că liderul francez, considerat de mulți principalul sprijinitor al transformării UE într-un stat, nu a reușit să facă mai nimic pentru alegători, iar popularitatea sa a scăzut în „proporții uluitoare”.

Ian Shields, profesor la Cambridge Univesity

În prezent, Shields, lector la Universitatea Cambridge, spune că Emmanuel Macron ar prefera să renunțe la un al doilea mandat la Palatul Elysée decât să fie obligat să o facă prin vot.

În opinia sa, „Nu a făcut încă o declarație oficială de a candida și, sincer, aș fi surprins dacă ar decide să candideze pentru că vrea să-și asigure locul în istorie.
Între un președinte cu un singur mandat, care a luat decizia de a nu candida a doua oară, și un președinte cu un singur mandat care a fost învins când încerca să-l obțină pe al doilea … istoria va fi mai blândă cu primul.
Cred că ar pierde. Mă uit la scăderea procentelor sale și la opoziția din spectrul politic din Franța atât din stânga, cât și din dreapta. Îi va fi foarte dificil să câștige.”

„A SUFERIT O SCĂDERE A POPULARITĂȚII DE PROPORȚII APROAPE ULUITOARE”

În contextul politic din Franţa, comentariile usturătoare ale politologului de la Cambridge vin după ce un sondaj recent a constatat că Valérie Pecrésse, candidatul partidului de centru-dreapta Les Republicains, este creditată la egalitate cu președintele Macron într-un potențial al doilea tur al alegerilor prezidențiale din aprilie.

Valérie Pecrésse – afiș pentru emisiune TV

Aleasă să candideze luna trecută de membrii de bază ai partidului Les Republicains, Pecrésse a obținut rezultate bune în sondaje, mulți analiști afirmând că l-ar putea învinge pe Macron. Dacă va reuși, va deveni prima femeie șef de stat al Franței.

Sondajul Elabe realizat pentru BFM TV și L’Express l-a plasat pe Macron în fruntea competiției din primul tur de scrutin, dar în scădere cu 3 procente față de înainte. Macron e creditat cu 23% din intenția de vot, în vreme ce Valérie Pecrésse și Marine Le Pen au fiecare 17% . Pentru turul doi, Valérie Pecrésse este creditată, ca și Macron, cu 50 la sută din intenția de vot. Iar, Shields spune, însă, că actualul președinte francez are un mare handicap.

„Pe baza interpretării mele despre politica franceză și despre dragostea francezilor pentru entuziasm, Macron nu a reușit să unifice poporul francez în jurul unei singure cauze, nu a reușit să găsească ceva care să-i marcheze președinția ca fiind unică și diferită, așa cum au făcut-o toți predecesorii săi. Terminat.”
În această ordine de idei, Shields a prezis că alegerile vor avea loc un tur de scrutin între Pecresse și Le Pen, scrie Daily Express.

CÂT DE CREDIBIL E SCENARIUL LUI SHIELDS?

După părerea mea, scenariul halucinant al expertului britanic păcătuiește dintr-un exces de romantism. Macron a fost numit „președintele bogaților” pentru că în spatele său stau marii oameni de afaceri ai Franței. Și nu e vorba numai de interesele acestora, ci și de ale establishmentului european, pe care o dezertare a lui Macron l-ar costa scump. Și mai e ceva, mai mult decât posteritatea, Macron își joacă în alegerile din aprilie viitorul politic. Iar acesta ar fi mort dacă președintele francez ar alege să fugă din fața electoratului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.