Manuscrisul lucrării „Mărturisiri și anateme” al lui Emil Cioran a fost achiziționat de România

0
229

Manuscrisul lui Emil Ciorna, „Mărturisiri și anateme”, Aveux et Anathèmes, a fost cumpărat de statul român ieri, 16 martie, în timpul licitației Magia cuvântului, organizat de către casa de licitații Historic. În cadrul aceluiași eveniment au fost scoase la licitație mai multe manuscrise ale celebrului filosof, cunoscut în toată lumea. Alături de ele s-au numărat și manuscrisele lui Eliade, Blaga, Noica și Goga.

Emil Cioran în perioada interbelică

Bibliofilii și colecționarii români au avut ocazia să cumpere unele dintre cele mai impresionante documente și manuscrise. Evenimentul a strâns laolaltă scrisorile și manuscrisele acestor scriitori și filosofi români. Statul român a achiziționat manuscrisul al cărui preț de pornire a fost de 25.000 de euro. Întregul lot 110 a fost apoi retras potrivit prevederilor dreptului de preempțiune al statului român.

Manuscrisul lui Emil Cioran a intrat în patrimoniul României

Manuscrisul cărții publicate în Franța, în anul 1987, a fost piesa centrală a licitației. Un număr de 8 manuscrise de o valoare culturală enormă nu mai pot fi scoase în afara țării, pentru că au fost clasate de Comisia Muzeelor. Astfel, nu pot ieși din România decât cu acordul statului român în condiții speciale și sub o protecție sporită.Manuscrisul lucrării „Mărturisiri și anateme” al lui Emil Cioran a fost achiziționat de România

Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații „Historic” a spus că este un proiect în care s-a implicat foarte mult. Consideră că patrimoniul național a fost de prea multe ori „vitregit sau ignorat” și speră să recuperăm și să ne îmbogățim din acest punct de vedere.

Printre manuscrisele cuprinse în licitație s-a numărat și cel al cărții Schimbarea la față a României. Alături de operele lui Cioran sunt câteva din manuscrisele operelor lui Eliade, dintre care amintim Maitreyi și Yoga, au fost și scrisori de la Dasgupta (maestrul lui Eliade). De asemenea, au fost și două scrisori și două cărți cu autograf de la Mihail Sebastian. În aceeași licitație a mai putut fi achiziționat și manuscrisul lui Mircea Florian, a lucrării Kant și criticismul până la Fichte, 1936.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.