Muzeul și Inspectoratul Școlar

0
203

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal face cunoscut faptul că la finalul lunii noiembrie 2021 a încheiat un nou Acord de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor în vederea desfășurării unui amplu program anual de educație muzeală, care va avea la bază patrimoniul muzeului.

Colaborarea dintre cele două instituții nu este de dată recentă, una dintre preocupările muzeului, pe lîngă activitățile de cercetare științifică, restaurare, conservare și de valorificare cultural-științifică și expozițională fiind, dintotdeauna, și cea dedicată educației. Astfel, au fost derulate și pînă în prezent numeroase activități împreună atît cu școlile, dar și cu universitățile din oraș, unele dintre acestea propuse de specialiștii de la muzeu, altele venind din partea unităților de învățămînt.

Inițiativa Muzeului Țării Crișurilor pentru continuarea colaborării pecetluită printr-un acord de parteneriat a fost primită cu interes din partea Inspectoratului Școlar Județean, acesta manifestîndu-și întreaga disponibilitate și implicare.

Între obiectivele acestui nou parteneriat se numără dezvoltarea interesului elevilor și profesorilor pentru un mediu favorabil educației nonformale; promovarea patrimoniului cultural al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal; crearea unui schimb benefic de experiență între profesori și specialiștii muzeului; consolidarea cunoștințelor elevilor, precum și stimularea și dezvoltarea creativității lor; crearea unei bune colaborări între școli și muzeu.

Profesorii vor avea posibilitatea să propună efectuarea, în cadrul muzeelor din complex, a unor lecții cu tematică de istorie, științe ale naturii, artă geografie, literatură, religie etc. pentru care vor putea solicita, dacă doresc, suport științific din partea specialiștilor muzeului. Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, la rîndul său, oferă prin acest parteneriat un program anual de activități educaționale extrem de divers și care implică toate muzeele noastre: lecții, prelegeri și prezentări pe diverse teme (istorice, etnografice, de artă etc.), concursuri tematice și de creație, simpozioane, ore deschise, ghidaje speciale, vizionări de filme documentare, activități dedicate unor zile importante din calendar: 12 octombrie, 1 Decembrie, 15 ianuarie etc., diverse ateliere (de creație, de încondeiat ouă, de cusut, de confecționat podoabe, de împletituri din papură sau pănuși de porumb, de realizat ornamente de Crăciun, de desen etc.). Noutatea acestui parteneriat constă în organizarea programului after school și școala de vară. Pentru aceste din urmă variante specialiștii muzeului vor colabora cu profesorii pentru a pregăti și implementa activități adecvate categoriei de vârstă și  cerințelor elevilor.

La finalul primului an de colaborare se vor acorda diplome pentru școlile/clasele participante la acest program, fiind, de asemenea, un prilej de împărtășire a impresiilor celor implicați.

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor Oradea –

Complex Muzeal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.