Noul Cod Rutier le interzice șoferilor care suferă de diferite boli să conducă fără avizul unui specialist

0
206

Începând cu 1 ianuarie, noul Cod Rutier le interzice șoferilor care suferă de diferite boli, între care diabet, afecțiuni cardio vasculare sau apnee, să conducă fără avizul unui specialist.

Orice medic care constată o afecțiune incompatibilă cu șofatul este obligat să trimită pacietul la un centru de testare acreditat. Șoferii declarați incompatili trebuie să predea permisul în trei zile.

Potrivit legii, conducătorii auto care au, de exemplu, epilepsie pot să se urce la volan doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în această perioadă. Doar cu aviz medical pot conduce și acei șoferi care au probleme renale grave, un handicap locomotor sau care suferă de apnee în somn.

Cristian Cojocaru, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași:Înseamnă, de fapt, niște pauze respiratorii care se produc în timpul somnului, iar aceste pauze au repercusiuni importante asupra activităților din timpul zilei, pe de o parte, adică determină un grad de somnolență diurnă, și pe de altă parte, determină tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. Dacă vorbim despre cei care conduc mașina, există și aici un risc foarte important, somnolența fiind principala cauză de accidente rutiere la nivel mondial.

Orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare. Pacinetul se prezintă în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru șofat, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore, dar și către medicul de familie. Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de indentificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile.

Codul rutier mai spune că nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care au boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă. Excepții fac doar cei pentru care medicul garantează că sunt apți. Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.