Originile rusești ale dezinformării antivacciniste

0
243

Creșterea alarmantă a numărului de decese în pandemie și reticența multor oameni în a se vaccina își au în bună parte originea în campaniile de dezinformare. EUvsDisinfo, organismul Uniunii Europene de combatere a dezinformării, a identificat surse și explică mecanismul pe care se bazează.

Potrivit EuVsDisinfo, de mai bine de 20 de luni, de la sfârșitul lunii ianuarie 2020, COVID-19 se află printre subiectele dominante în efortul de dezinformare al mediilor pro-Kremlin.

Prima dezinformare, publicată de o instituție de stat rusă încă înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare focarul drept pandemie, susținea că virusul a fost proiectat artificial în laboratoarele NATO.

De atunci s-au vehiculat afirmații că virusul afectează doar persoanele din „rasa asiatică” sau că virusul este conceput pentru a crea o nouă ordine mondială.

Virusul este un atac biochimic asupra umanității, conceput de către globaliști.

Coerența nu este importantă pentru producătorii de dezinformare.

Chiar internauții din Rusia au observat că radiodifuzorul de stat RT încuraja utilizarea măștilor faciale și a vaccinurilor atunci când viza un public intern, difuzând în același timp mesaje complet opuse unui public internațional.

Câteva minciuni

COVID-19 continuă să fie un subiect predilect pentru producătorii de dezinformare: char în această săptămână, EUvsDisinfo a documentat mai multe minciuni despre vaccinare.

De exemplu, că vaccinările în masă împotriva COVID-19 au fost inutile. Atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate se îmbolnăvesc și mor.

Vaccinul are efecte negative uriașe asupra sănătății umane și va provoca mai multe boli și decese decât COVID-19 în sine. Efectele secundare ale vaccinului includ infertilitatea și avortul spontan.

Și totuși, în ciuda pericolelor binecunoscute, guvernele occidentale continuă cu vaccinările. De ce autoritățile impun atunci vaccinarea dacă știu că dăunează sănătății umane? Simplu: campania de vaccinare ar putea fi un complot pentru reducerea populației lumii.

Acesta este mesajul propagandei ruse pentru exterior. Un mesaj pe care îl puteți întâlni și în discursul conspiraționist și antivaccinist de la noi.

În interiorul Rusiei însă, propaganda oficială susține că vaccinul salvează vieți.

Câteva nume de reținut

Una dintre platformele care transmit dezinformarea în Occident este Geopolitica.ru. Aceasta a oferit o tribună pentru antivaxxeri și teoreticieni ai conspirației încă de la începutul pandemiei.

De un an și jumătate, Geopolitica.ru continuă să răspândească dezinformarea în mai multe limbi asupra virusului și asupra eforturilor de combatere a pandemiei. Afirmațiile despre inutilitatea vaccinului se repetă în italiană, în spaniolă, în engleză, în olandeză și în rusă.

Publicații oficiale precum Sputnik sau RT, platforma News-front, grupuri în limba germană de pe rețeaua Telegram și alte canale inițiază și răspândesc dezinformările.

După un început mai greoi, cauzat de lipa dozelor necesare în multe părți ale lumii, țări de pe toate continentele au demarat campanii la scară largă de vaccinare, la sfârșitul anului 2020 și începutul lui 2021. Iar imaginea s-a schimbat rapid, 49% din populația globală  acum cel puțin parțial vaccinată – o rată mult superioară celei din România, țară care a avut acces printre primele la vaccinuri.

În țările în care nivelul de vaccinare este ridicat, virusul se răspândește încă, dar decesele în rândul celor vaccinați sunt foarte rare. Vaccinurile funcționează. Dar minciunile funcționează și ele, atrage atenția EUvsDisinfo.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate declara la începutul pandemiei că dezinformarea poate ucide.

Acest lucru ar trebui avut în vedere atunci când vedem că mediile de dezinformare continuă să răspândească minciuni asupra pandemiei și a vaccinurilor. Mai ales atunci când în țări precum România, Bulgaria sau Rusia, numărul victimelor crește continuu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.