Politologul Cristian Pîrvulescu despre atitudinea lui George Simion: „Un derapaj fascist fără precedent”!

0
209

„Un derapaj fascist fără precedent care trebuie taxat. (…) Comportamentul lui George Simion e inadmisibil, eu cred că i se poate ridica imunitatea parlamentară”, a declarat la RFI, politologul Cristian Pîrvulescu, care comentează incidentul violent care a avut loc luni, la tribuna Camerei Deputaților, în care ministrul Energiei, Virgil Popescu a fost agresat de copreședintele AUR. Incidentul a avut loc în timpul ședinței de plen în care se dezbătea moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei.

Cristian Pîrvulescu, profesor universitar în cadrul Universității din București

Cristian Pîrvulescu: Este un derapaj fascist fără precedent, care trebuie taxat. Doar simpla suspendare a activității parlamentare este insuficientă. În felul acesta se va legitima în continuare un astfel de comportament, un comportament care riscă să devină regula în viața politică românească. E un stil caracteristic partidelor fasciste și neofasciste care promovează violența peste tot. Iar comportamentul de care dă dovadă domnul Simion, care vrea să facă uitate toate problemele partidului său, este inadmisibil într-o democrație. Cred că Parlamentul ar putea să meargă mult mai departe. Cred că se poate ridica imunitatea parlamentară. Cred că dacă nu vor acționa în momentul de față și dacă PSD va trena în continuare și va considera că aceste comportamente sunt acceptabile (vom avea probleme). S-au îndoit că e vorba de negaționism atunci când la începutul lunii ianuarie s-a afirmat că holocaustul este un factor minor. Apoi a refuzat să accepte că acest partid ar putea fi scos în afara legii pentru că nu respectă cadrul legal, pentru că poporul are întotdeauna dreptate. Înțeleg că poporul german a avut dreptate să îl voteze pe Hitler și rezultatul să fie șase milioane de evrei asasinați. Dacă vom continua pe o asemenea linie vom avea doar probleme. Este obligația partidelor respectabile să facă tot ce ceea ce contextul constituțional și regulamentele Parlamentului le permite.

Reporter: Inițial a fost un schimb de replici între George Simion și Virgil Popescu, înainte ca George Simion să urce la tribună și să îl ia de gât pe ministrul Energiei. Asta s-a întâmplat. Imaginile dovedesc acest lucru. Justifică acest schimb de replici comportamentul ulterior al lui George Simion?

Cristian Pîrvulescu: Nu, în niciun fel, iar schimbul de replici este un schimb de replici tipic în care domnul Simion este acuzat, oprește un ministru din declarația publică, ceea ce se întâmplă în Parlamentul României. Nu este nici politicos, nici acceptabil pentru că dai adversarilor politici posibilitatea să se justifice. Vorbim despre o dezbatere de idei. Avem idei diferite, dar ascultăm ideile celorlalți. Este acuzat că este hoț. I se răspunde că ar putea să se ducă în Rusia, că ar putea să apeleze la Putin și atunci, ca răspuns urcă la tribună și îl atacă fizic pe ministru. Este incredibil. Această imagine, împreună cu cele ale senatoarei Șoșoacă, care ia ostatici ziariști italieni va face înconjurul lumii și va dovedi că România este o țară în care extremismul este în regulă.

Rep: A mai fost un astfel de incident vreodată în Parlamentul României?

Cristian Pîrvulescu: Poate în perioada interbelică, dar în perioada actuală nu. Am putea considera că un incident asemănător a avut loc în momentul în care domnul Roman a fost evacuat din sală de reprezentanții AUR în momentul în care se dezbătea moțiunea de cenzură. Se întâmpla în urmă cu vreo două, trei luni. Dar nu a fost de violența celui de acum. Această violență efectivă îndreptată împotriva unui ministru care se află la tribună și explică o situație gravă care se întâmplă în țară este, din cunoștințele mele, fără precedent. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.