Reacții rusești la parada lui Putin de 9 mai, de la Kremlin

0
379

Preşedintele rus Vladimir Putin a evocat luni memoria eroismului sovietic în cel de al Doilea Război Mondial, pentru a-şi încuraja armata către victorie în Ucraina şi a afirmat că Occidentul „pregătea o invazie a pământului nostru, inclusiv a Crimeei”, iar afirmaţiile sale au provocat numeroase reacţii în rândul opoziţiei şi în mediul diplomatic, relatează Reuters.

Cu prilejul paradei militare de 9 mai 2022, dictatorul rus Vladimir Putin a afișat o privire pierdută, iar aghiotantul său, ministrul Apărării Serghei Șoigu l-a secondat în tribună

Una dintre cei care a reacţionat la discursul lui Putin susţinut cu prilejul paradei de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie a fost Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt în exil a opozantului arestat Aleksei Navalnîi.
„Un bătrân, nebun în autoizolarea lui, stă singur pe podium pentru că nimeni nu a venit să fie alături de el, tuşeşte şi spune ceva despre naziştii din NATO. Cred că nici cel mai devotat susţinător al lui Putin nu va crede că aceasta este o imagine a victoriei”, a postat ea pe Twitter.
Criticul în exil al lui Putin şi fostul oligarh Mihal Hodorkovski a postat la rândul lui pe Twitter: „Astăzi este o sărbătoare pe care o celebram din copilărie. Pe 9 mai 1945, naziştii care au bombardat Kievul la 4 dimineaţa, pe 22 iunie 1941, au capitulat. La 4 dimineaţa pe 24 februarie, 2022, sub auspiciile unor spirite fasciste rele, Kievul a fost din nou bombardat. Descendenţii unora dintre învingători. Care au devenit fascişti. Uitaţi de 9 mai. Nu este o sărbătoare”.

RS-24 Yars – rachetă balistică rusească, paradată de 9 mai sub ochii lui Putin

De asemenea, aliaţi ai activistului politic Andrei Pivovarov au postat pe contul său de Twitter: „Putin a depus flori la memorialele oraşelor eroice Kiev şi Odesa. Nu e necesar niciun comentariu”.
„Putin a repetat citate din sertarul cu zombi, neîndrăznind să vină cu ceva mai serios. Deci Kremlinul nu mai are niciun truc de rezervă. Acum înfrângerea lui Putin este o chestiune de timp”, a postat şi Ghennadi Gudkov, un fost membru al parlamentului în exil din cadrul opoziţiei liberale.
Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, a postat la rândul său pe Twitter: „De Ziua Victoriei, Putin pierde războiul din Ucraina. Este timpul ca soldaţii ruşi să plece acasă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.