Procedura de racordare a utilizatorilor la rețelele electrice de interes public a fost simplificată

0
84

În vederea reducerii birocrației și încurajării dezvoltării proiectelor în special în domeniul resurselor regenerabile, modificările privind simplificarea procedurii de racordare propuse și consultate în procedura de urgență de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei au intrat în vigoare.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 618 din data de 23 iunie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 45/2021 pentru modificarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013. În lipsa indicării unei date ulterioare, menționăm că acest act normativ intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial (23 iunie 2021).

Conform modificărilor introduse, nu va mai fi necesară transmiterea operatorului de rețea prin documentația anexată cererii de racordare a Planului urbanistic zonal aprobat sau Planului urbanistic de detaliu aprobat, în cazul solicitării acestora prin certificatul de urbanism: La articolul 14 alineatul (1), litera e) se abrogă”.

Conform informațiilor publicate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în etapa consultărilor publice, această modificare este realizată „în sprijinul operatorilor simplificând activitatea de racordare la rețelele electrice de interes public a utilizatorilor din punct de vedere al documentelor solicitate pentru soluționarea cererilor de racordare”. În acest fel, pe lângă operaționalizarea dezvoltării proiectelor în domeniul energiei electrice și facilitarea accesului la rețea, vor putea fi reduse și eventualele costuri generate. În ceea ce privește întreaga procedură de autorizare a proiectelor, se poate observa că prin intermediul acestei modificări legislative, a fost realizată o separare a procedurii de racordare la rețea, de cea a autorizării construcțiilor din punct de vedere urbanistic.

Considerăm că efectul pozitiv al acestei modificări va viza în special producătorii de energie din resurse regenerabile, dar rămâne de văzut cum va fi gestionată această procedură la nivel administrativ, fiind deja semnalată în rândul operatorilor economici implicați în dezbaterile publice o anumită temere în ceea ce privește o potențială creștere a cererilor de racordare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.