Protestatarii anti-vaccin din Canada ar putea avea conturile bancare blocate. Măsuri extreme anunţate de premierul Trudeau

0
337

Protestatarii anti-vaccin ar putea avea conturile bancare blocate, fără o decizie a instanței, după ce premierul canadian Justin Trudeau a invocat legea pentru situații de urgență pentru a stopa mișcarea anti-sanitară.

După ce camionagii canadieni au blocat pentru mai multe zile podul ce leagă Ontario de Detroit, o arteră cheie pentru comerțul dintre Canada și Statele Unite, în semn de protest față de obligativitatea vaccinării, premierul Justin Trudeau a anunțat luni, 14 februarie, aplicarea excepțională a legii pentru situații de urgență. Legea dă posibilitate autorităților să blocheze conturile bancare personale ale protestatarilor chiar și fără o hotărâre judecătorească.

Premierul canadian a promis că legea va fi în vigoare pentru o perioadă limitată de timp, și că aplicarea ei va fi „rezonabilă și proporțională”, subliniind că armata nu va fi dislocată. El a subliniat că prin invocarea Legii Situațiilor de Urgență autoritățile și poliția vor avea la dispoziție mai multe instrumente pentru a reține protestatarii, dar și pentru a proteja infrastructura critică.

Justin Trudeau, premierul Canadei, stat component al Commonwealth-ului

„Legea privind măsurile de urgență nu trebuie subestimată. Aceste blocaje ilegale le fac rău canadienilor și trebuie să înceteze. Este vorba de siguranţa canadienilor şi de protejarea locurilor de muncă ale oamenilor”, a declarat Justin Trudeau luni, 14 februarie, în timpul unei conferințe de presă susținute în Ottawa, potrivit BBC.

Protestatarii pot ajunge cu conturile bancare blocate

Acesta a subliniat însă că prin această măsură guvernul nu încalcă drepturilor și libertăților canadienilor și nici nu limitează dreptul la întrunire pașnică. „Nu îi împiedicăm pe oameni să-și exercite dreptul de a protesta în mod legal”, a adăugat el.

Cu ajutorul acestei legi, autoritățile canadiene pot cere printr-o simplă ordonanță fără control judecătoresc ca instituțiile financiare să-și înceteze imediat serviciile către persoanele care acționează în blocarea ilegală a infrastructurii critice. Este doar a doua oară când această Legea pentru Situații de Urgență este invocată în timp de pace.

Legea pentru Situații de Urgență, adoptată în anul 1988, definește ca urgență națională „o situație urgentă și critică de natură temporară” care nu poate fi tratată în mod eficient în temeiul niciunei alte legi.

Vicepremierul Canadei și ministrul de Finanțe al țării, Chrystia Freeland a declarat la conferința de presă de luni că băncile vor putea îngheța conturile personale ale oricărei persoane legate de proteste fără a fi nevoie de o hotărâre judecătorească. De asemenea, asigurările vehiculelor ale oricărei persoane implicate în demonstrații pot fi suspendate, a adăugat ea. Aceasta a precizat că prin această lege se extind regulile de „finanțare a terorismului” din Canada pentru a acoperi și criptomonedele și platforme de crowdfunding, ca parte a efortului.

Chrystia Freeland

„Totul este despre urmărirea banilor”, a spus Chrystia Freeland amintind că au fost 93.000 de donații pentru camionagii protestatari în valoare de 8,4 milioane de dolari de pe platforma de crowdfunding GiveSendGo.

Critici pentru premierul Justin Trudeau

Asociațiile pentru apărarea drepturilor civile au criticat însă decizia premierului Trudeau susținând că reprezintă o amenințare la adresa democrației. Aceeași critici l-au acuzat pe Trudeau de ipocrizie după ce, anul trecut, acesta și-a anunțat susținerea pentru protestatarii din India care au blocat o importantă autostradă în semn de protest. „Canada va fi mereu acolo pentru a apăra dreptul de a protesta”, declara Trudeau anul trecut, potrivit BBC.

Protestele din Canada au început la sfârşitul lunii ianuarie, atunci când şoferii de camion s-au solidarizat împotriva obligaţiei de a fi vaccinat pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite. Revendicările lor s-au transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu. Marea majoritate a șoferilor de camioane canadieni sunt însă vaccinați, iar asociațiile transportatorilor s-au distanțat de proteste, susținând că majoritatea șoferilor și-au continuat lucrul și nu au participat la proteste.

Timp de aproape o săptămână, protestatarii au blocat podul care leagă Windsor, Ontario și Detroit, blocând astfel o rută comercială cheie pentru SUA și Canada, cu efecte economice semnificative pentru ambele state. Podul a fost redeschis duminică seara, permițând din nou fluxul liber al comerțului între economiile Canada și SUA.

Premierul regiunii Ontario a anunțat a doua zi că intenționează să renunțe la cerințele pentru pașaportul de vaccinare pe 1 martie, cu condiția ca ratele de spitalizare Covid-19 continuă să se îmbunătățească. „Înlăturarea acestor măsuri a fost întotdeauna obiectivul nostru și ceva la care am lucrat împreună de luni de zile”, a anunțat premierul Doug Ford.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar: ne îndreptăm în această direcție pentru că este sigur să facem acest lucru”, a mai spus oficialul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.