Pușca NATO dezvoltată la Fabrica de Arme Cugir acum 11 ani, scoasă din magazie doar pentru poze cu miniștri. De ce nu este produsă

0
535

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, (PSD) a declarat vineri că la Fabrica de Arme Cugir se lucrează la un prototip de pușcă de asalt, un proiect care să revitalizeze producția de armament de la cele două fabrici. Însă prototipul stă de 11 ani în magazia Fabricii de Arme Cugir și de tot atât timp nu reușește să treacă la faza de producție. 

Le fiecare vizită a unui ministru, la Fabrica de Arme Cugir, prototipul este prezentat, iar miniștrii promit rând pe rând că arma „va intra în producție”.

În primă fază, Florin Spătaru a evitat să ofere detalii despre tipul de pușcă de asalt aflat în discuție, dar, la insistențele jurnaliștilor, acesta a precizat că este vorba despre pușca de asalt de calibru 5,56 x 45 NATO. Acesta a vrut să prezinte proiectul ca fiind unul nou, dar din câte se pare nu știa istoria armei și că și predecesorii săi au făcut aceeași promisiune.

Ministrul Economiei a spus că va mai dura câțiva ani până când arma ar putea fi produsă, deoarece „pe echipamentele pe care fabrica le are acum, aceasta nu poate fi produsă”. Arma a fost proiectată de specialiștii de la Fabrica de Arme de la Cugir. Este vorba despre o pușcă românească foarte competitivă, calibrul 5,56X45 NATO, construită într-o anumită măsură pe scheletul celebrului AKM. Deocamdată, arma este bună doar pentru expoziții, pentru că autoritățile nu au făcut nimic cu ea.

Chiar și fostul prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, a făcut promisiuni, în 2019, că prototipul va intra în producție. Ba mai mult, s-a fotografiat alături de două fetițe lângă arma de asalt.

Cum a prezentat Florin Spătaru, proiectul vechi de 11 ani

„(…) acolo (n.r. Fabrica de Arme Cugir) am văzut, de exemplu, un prototip de armă de asalt pe care începem să îl definitivăm și pe care îl vom propune celor de la ministerul Apărării Naționale și mă aștept ca un astfel de proiect să ducă la asigurarea locurilor de muncă și continuarea activiății la Fabrica de Arme Cugir”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, la începutul conferinței de presă.

Mai mult, acesta a evitat detaliile legate de proiect:  „Nu pot să vă dau detalii despre un astfel de lucru, este un prototip și chiar nu vreau să…”. Dar, la insistențele reporterilor, a spus că este vorba despre pușca de asalt 5,56 x 45.

„Fabrica de Arme Cugir își va asuma costurile și toate etapele de testare, pentru a putea fi finalizat și pentru a putea veni cu acest produs către ministerul Apărării”, a mai precizat acesta. Însă, când reporterii au spus că arma a fost testată încă din 2017, la unitatea militară din Târgu Mureș, acesta a declarat că nu știe despre acest aspect.

De asemenea, reporterii i-au spus că și fosta sa colegă de partid, Viorica Dăncilă, pe vremea când era prim-ministru din partea PSD, a făcut promisiuni că arma respectivă va intra în producție și chiar s-a pozat cu ea, neinspirat, alături de două fetițe.

Florin Spătaru a reacționat și a declarat că: „(…) nu vă pot da detalii, nici nu am intrat în detalii cu ceea ce s-a întâmplat anterior, ceea ce s-a întâmplat, i-am rugat pe cei de la Fabrica de Arme Cugir să continue acest proiect și să îl finalizeze”.

Europarlamentarul Victor Negrescu a intervenit și a vrut să dea vina pe Guvernul Ludovic Orban, că nu a mai făcut nimic după promisiunile făcute de Viorica Dăncilă.

Când ar putea fi produsă arma

„Sunt câteva etapte care trebuie parcurse pentru a ajunge la stadiul de prototip, pentru a fi testat de ministerul Apărării Naționale.

Aceste etape vor fi asumate de Fabrica de Arme Cugir, pentru a veni cu acest prototip, pentru a parcurge etapele de testare și omologare, la ministerul Apărării Naționale.

Apoi, după aceea, putem să venim cu investiții, pentru că nu putem să mergem, nu putem să producem acea armă, pe echipamentele pe care le are în acest moment Fabrica de Arme Cugir, venim cu investiții și după aceea putem să intrăm în producție de serie”, a precizat Florin Spătaru.

„Ar fi vorba de câțiva ani până când arma ar putea ajunge să fie produsă propriu zis, la Cugir”, a mai susținut ministrul.

„Dacă vrei să implementezi un prototip, lucrul ăsta nu se face într-o lună, în două luni, în șase luni. Se face pe baza unui program investițional în câțiva ani”, a menționat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Însă prototipul stă de 11 ani în magazia Fabricii de Arme Cugir și de tot atât timp nu reușește să treacă la faza de producție!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.