Războaiele viitorul vor fi cu roiuri de drone kamikaze?

0
718

Potrivit ucrainenilor, forțele rușilor au lansat până acum sute de rachete de croazieră și drone kamikaze iraniene, însă multe din ele au fost interceptate. Unele au fost chiar interceptate în mod spectaculos chiar și de către soldații ucraineni pe câmp, cu lansatoare de rachete sol-aer de pe umăr.

Chiar și-așa, multe alte rachete rusești și drone kamikaze și-au atins ținta și au reușit să afecteze peste 40% din centralele electrice din Ucraina.

Dronele sunt numite „kamikaze” pentru că atacă o dată și nu se mai întorc. Oficialii ucraineni spun că cele folosite în principal în spațiul lor aerian sunt Shahed-136 de fabricație iraniană. 

Se pare că aproximativ 2.400 au fost achiziționate de Rusia în august, iar prima lor utilizare raportată în Ucraina a avut loc în urmă cu o lună.

Cea mai mică dronă iraniană de acest tip costă doar 20 de mii de dolari, în timp ce o dronă tradițională costă de obicei de cel puțin 10 ori mai mult.

De asemenea, acestea transportă între 35 și 40 kg de explozibili, cantități semnificativ mai mici decât majoritatea dronelor.

Dar valoarea lor constă în numărul lor. Ele apar în roiuri mari și zboară suficient de jos pentru a se sustrage sistemelor de apărare radar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.