Ședință comună româno-poloneză la Varșovia

0
175

Guvernul condus de Nicolae Ciucă este, joi, la Varşovia, unde participă la o şedinţa comună cu Executivul Poloniei. Pe ordinea de zi sunt mai multe documente din domeniul afacerilor externe şi privind apărarea, având în vedere contextul regional tensionat. Surse guvernamentale au declarat că premierul va solicita oficialilor polonezi să trimită trupe în România, transmite corespondentul Adevărul de la Varşovia.

Premierul Nicolae Ciucă a fost primit, joi de către premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki

Sursele citate menţionează că premierul va cere Poloniei să participe cu forţe militare în România, analizându-se posibilitatea de a participa la grupul de luptă al NATO din România. În cadrul şedinţei comune a celor două guverne se vor semna mai multe documente bilaterale. Astfel, se va parafa un acord privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, precum şi un plan de acţiune pentru următorii 4 ani, în domeniul afacerilor Externe. Tot privind cooperarea diplomatică, se va semna un memorandum de înţelegere între cele două ministere de externe. Un alt acord între cele două părţi se referă la o înţelegere privind creşterea cooperării în domeniul rezervelor de stat şi asigurării resurselor pentru situaţii de criză.

Relaţia România-Polonia este fundamentată pe Parteneriatul Strategic instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în martie 2015, la nivel de şefi de stat, precum şi pe Planul de Acţiune 2016 – 2020 subsumat acestuia, care a fost adoptat în decembrie 2015, potrivit Guvernului României. Din punct de vedere economic, Polonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din regiune. La 31 noiembrie 2021, volumul schimburilor comerciale a fost de 8,355 mld. euro, în creştere cu 24,91% faţă de 31 nov 2020. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la 31 octombrie 2020, erau înregistrate în România 1.246 de societăţi comerciale cu participare poloneză la capitalul social (0,54% din societăţile cu participare străină la capitalul social), reprezentând un capital total subscris de 443.176 milioane de euro (0,97% din capitalul social străin investit). În anul 2021 a fost înregistrată la data de 31 august o creştere cu 30,7% a volumului de schimburi comerciale bilaterale, cu o valoare totală de 5,86 miliarde euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.