Tot ce trebuie să știi despre măștile FFP2. Ce protecție oferă, unde le găsești și cât costă

0
340

Guvernul a luat noi măsuri anti Covid, în contextul valului 5 al pandemiei care a lovit România, iar una dintre cele mai discutate și controversate reguli este interzicerea măștilor confecționate din material textil și impunerea celor medicale sau de tip FFP2. 

Masca obișnuită și cea FFP2

Raed Arafat a ținut să precizeze, miercuri, 5 ianuarie, după ce măsurile au fost aprobate în ședința de Guvern, că măștile de tip FFP2 nu sunt obligatorii, ci doar recomandate. Astfel, cine nu dorește să poarte acest tip de protecție, are la dispoziție varianta mai ieftină și anume modelele chirurgicale. Însă trebuie să știm că acestea din urmă nu te protejează atât de eficient cum o fac măștile FFP2. 

Ce sunt măștile FFP2

Măștile FFP2 oferă protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi sau lichizi, dăunători sănătății. În acest caz, filtrarea minimă este de 92%, cu un procent maxim de scurgere spre interior de 8%. Aceste măști sunt utilizate împotriva aerosolilor cu toxicitate scăzută sau moderată. Potrivit WHO, recomandarea este ca personalul sanitar care participă la investigarea cazurilor – probabile sau conformate – de Covid-19 sau persoanele care intră în zonele de carantină sau izolare să poarte acest tip de mască. 

Măștie respiratorii din clasa FFP2 sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conține substanțe dăunătoare sănătății și capabile să provoace modificări genetice. Aceste măști trebuie să capteze cel puțin 94% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la  0,6 μm. Măștile de tip FFP2 sunt utilizate, de exemplu, în industria metalurgică sau în industria minieră. Lucrătorii intră în contact cu aerosoli, ceață și fum care, permen lung, determină dezvoltarea unor boli respiratorii precum cancer sau care cresc masiv riscul de patologii secundare, cum ar fi tuberculoza pulmonară activă. Măștile protejează împotriva mirisuluide la locul de muncă, datorită sistemului inovativ de filtrare cu strat de carbon activ. 

Diferența dintre măștile medicale și cele de tip FFP2

Masca medicală, cea chirurgicală, pe care deja o cunoaștem și o purtăm, conține trei straturi de material și oferă protecție doar persoanelor din jurul celei care o poartă. Practic, nu te ferești pe tine când o porți, ci îi ferești de îmbolnăvire pe cei din jurul tău. Este adevărat că această mască se schimbă des, căci se deteriorează mai repede. Trebuie s-o dai jos după doar câteva ore de purtare și s-o înlocuiești cu una nouă. Mai mult, masca medicinală se înlocuiește și când s-a umezit. Prețul acesteia este mai mic decât prețul cu care se vinde o mască de tip FFP2. Măștile FFP2 conțin cinci straturi de material și au o eficiență de filtrare a particulelor de peste 95%. Ele oferă protecție purtătorului, nu persoanelor din jurul acestuia. 

Cât costă mășile FFP2

Prețul măștilor de tip FFP2 a crescut de la o zi la alta, imediat după anunțul făcut de autrități. Potrivit digi24, miercuri, un pachet de 20 de bucăți costa între 25 și 60 de lei. Joi,prețul a explodat și a crescut cu mai mult de 50%. 

Asfel, da că le cauți pe internet vei vedea că un set de 100 de bucăți de tip FFP2, KN 95, în 5 straturi, nesterile costă 157 de lei. Un set de 50 de bucăți nesterile costă 80 de lei, iar un set de 10 măști negre costă 36 de lei. 

În schimb, 10 măști de protecție FFP2 de unică folosință costă 33 de lei.

Măștile de tip FFP2 sunt dintr-o categorie superioară a eficienței față de măștile chirurgicale, asigurând o protecție de până în 95% în fața particulelor mici de virus. Însă și prețul este pe măsură: o mască FFP2 este și de 10 ori mai scumpă.

Există și modele cu cleme de fixare. Un set de 5 bucăți din acest model vei scoate din buzunar 59 de lei. De precizat este și faptul că unele modele există pe stoc,în timp ce altele nu. 

Se repetă, așadar, scenariul de la începutul pandemiei de Covid când în românia, ca peste tot în lume, a explodat prețul măștilor medicinale. Apoi, ne-a trezit cu toții că stocurile s-au epuizat, iar măștile nu s-au mai găsit în farmacii. 

Ce protecție oferă măștile FFP2 

Un studiu al unei universități din SUA a stabilit în cât timp o persoană cu coronavirus poate infecta o persoană sănătoasă în mai multe situații: când nu poartă masca, când poartă o mască de pânză, o mască chirurgicală sau o mască profesională FFP2. În ipoteza în care persoana pozitivă și cea expusă stau fără mască una lângă alta, este nevoie de doar 15 minute ca persoană expusă să se infecteze.

Dacă persoana infectată nu poartă mască, dar cea expusă poartă corect masca profesională, aceasta din urmă poate sta două ore și jumătate în preajma bolnavului fără a se infecta. Dacă ambele persoane ar purta corect masca profesională, ar putea sta una lângă alta fără risc de infectare chiar și 25 de ore înainte ca riscul să devină real.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.