TVR și Radioul public au președinți noi

0
334
Dan Cristian Turturică a intrat în presă în 1990, fiind salariatul lui Cornel Nistorescu, Sorin Roșca Stănescu, Sorin Ovidiu Vântu și Zoltán Teszári

Televiziunea Română nu mai este ce-a fost în anii ̕ 90, dar e în continuare o vacă bună de muls și cu interesul politic constant. De fiecare dată, după alegeri, noua putere își impune propria conducere, ceea ce duce la știrbirea constantă a credibilității acestei televiziuni neperformante. Imoralitatea angajaților nu contează ca criteriu al credibilității la public, celebru fiind cazul orădeanului Cristian Tabără, dat afară de ProTV, dar numai bun pentru TVR. Radioul public nu mai este nici el ce-a fost odată, conducerea politică și sindicatele știrbindu-i serios performanțele profesionale.

Iată cum anunță HotNews noile schimbări, în acord cu noua schemă a puterii: „Plenul comun al Parlamentului a votat, luni (10 nov.- n.n.), prin vot secret, cu bile, preşedinţii Consiliilor de Administraţie de la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune. Jurnalistul Dan Turturică este noul președinte al TVR iar Răzvan Ioan Dincă este președintele Radioului public. Turturică a beneficiat de sprijinul PNL, iar Dincă de cel al PSD”.

Dan Turturică a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie la Televiziunea Română cu 249 voturi pentru şi 89 voturi contra. În cazul lui Răzvan Dincă, s-au înregistrat 250 de voturi pentru şi 94 împotrivă.

Dan Turturică este cunoscut opiniei publice mai ales în legătură cu scandalul făcut pe seama trustului elvețian Ringier, care preluase cotidianul Evenimentul Zilei, unde Turturică era redactor șef. Iată cum prezentau atunci situația redactorii de la Evenimentul Zilei: „Echipa redacțională a ziarului Evenimentul Zilei protestează față de modul în care conducerea Ringier încearcă să-l schimbe pe redactotul șef Dan Cristian Turturică. (…) El (Thomas Landolt, directorul general al Ringier în România – n.n.) nu a explicat motivele unei asemenea hotărâri, cu atât mai surprinzătoare cu cât, în luna noiembrie, Thomas Landolt comunica echipei redacționale că ziarul merge bine, că integrarea Evenimentului Zilei în trustul Ringier este realizată, iar redactorul șef Dan Turturică și directorul executiv Cosmina Noaghea vor conduce acest ziar. În repetate rânduri am atras atenția opiniei publice asupra tentativelor de deturnare a orientării editoriale a ziarului”. Totuși, Turturică a fost schimbat, iar majoritatea redactorilor celui mai citit cotidian românesc (80) și-au dat demisia în semn de protest față de decizia Ringier, o unitate redacțională demnă de o știre în sine. Era în 2005, an care anunța căderea presei românești în fața patronilor de presă și a intereselor acestora privind politicul din România. Turturică a condus apoi săptămânalul Prezent (2005-2006). În 2006 recâștigă o funcție mai vizibilă, devenind redactorul șef al cotidianului România liberă. Aceasta durează până în 2015, când, din noiembrie 2015 și până în februarie 2019 a fost redactorul șef al siteului digi24.ro, patronul fiind un apropiat al lui Ilie Bolojan și, implicit, al PNL. Începând cu 2019, conduce siteul de știri Universul.net, recunoscând prin aceasta căderea aproape totală a printului în presa românească și transferul acesteia pe internet.

Dan Turturică a intrat în presă în 1990, când încă nu se știa de internet. A fost reporter la săptămânalul Expres, condus de Cornel Nistorescu. A urmat apoi colaborarea cu Sorin Roșca Stănescu, fiind corespondent special al ziarului Ziua în SUA, timp de aproape trei ani (1995-1997), timp în care și-a obținut Masterul în Mass Comunicații la Universitatea California. Dan Cristian Turturică a desfășurat activități și în domeniul televiziunii, el fiind unul dintre producătorii și prezentatorul emisiunii Reporter Incognito, difuzată între 2002 și 2004 de postul Prima TV. De asemenea, a moderat talk-show-urile Prim Plan (TVR) și Arena Media (Realitatea TV). Ca salariat al lui Sorin Ovidiu Vântu, Turturică încasa nu mai puțin de 10.780 de euro pe lună.

Răzvan-Ioan Dincă este regizor, manager și director de teatru

Răzvan-Ioan Dincă este absolvent (în 2001) al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, secția regie de teatru. Primele succese profesionale sunt legate de Teatrul „George Ciprian” din Buzău, unde a fost mai întâi consultant artistic (2001-2002), mai apoi director general timp de patru ani. Tot în această perioadă a fost Producător General și Director al primelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Teatru „Gala Noilor Generații – Capul de… Regizor”. Consacrarea sa ca manager și director se produce odată cu câștigarea concursului pentru postul de director al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București. Aici, în 2008, este Director cofondator și Manager de proiect al Festivalului Internațional de Artele Spectacolului Muzical „Viața e frumoasă!”, organizat annual, în luna noiembrie, de către Teatrul de Operetă. În decembrie 2012, devine Directorul General al Operei Naționale București.

Aceste desemnări, desfășurate într-o perioadă când PNL și PSD nu au stabilit încă un nou guvern, arată că înțelegerea dintre cele două partide, antagonice până mai ieri, merge bine, împărțindu-și frățește „prada” rămasă de pe urma USR. Principalii câștigați nu vor fi telespectatorii și ascultătorii, ci cei doi președinți, plus partidele care i-au propulsat. Totuși, calitatea profesională a celor doi pare a fi mai bună decât a celor care au fost până acum înaintea lor.

Noii membri titulari ai CA al SRTv sunt: Georgică Severin, Lucian Ghimişi şi Anca Dindirică (propuşi de PSD), Radu Carp şi Mihai Firică (PNL), Valentin-Andrei Enescu (USR), Hajnalka Nagy-Debreczeni (UDMR), Dorothea Ionescu (AUR), Christel Ţopescu (propunerea Administraţiei Prezidenţiale), Dan Cristian Turturică (propunerea Guvernului), Dietlinde Dinesz şi Gabriela Luminiţa Iordănescu (propuneri ale angajaţilor), Borislav Velmirovici (din partea minorităţilor naţionale).

Noii membri titulari ai CA al SRR sunt: Ruxandra Săraru, Radu Herjeu şi Răzvan-Ioan Dincă, propuşi de PSD, Radu F. Alexandru şi Alexandra Bogdan, propuşi de PNL, Liviu Popescu, propus de USR, Annamaria Maria Bodoczi, propusă de UDMR, Dragoş Daniel Pătlăgeanu, propus de Preşedinţie, Maria Ţoghină, propusă de Guvern, Oana Rusu şi Marius Dorian Tănase, reprezentanţi ai salariaţilor, Milan Manyura – minorităţi, Sorin Faur, propus de AUR.

Sediul TVR din București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.