UDMR Bihor și refugiații din Ucraina

0
250

Szabó Ödön, deputat UDMR și președinte executiv al filialei bihorene a Uniunii, a prezentat joi, 3 martie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, eforturile pe care comunitatea maghiară din Bihor le face pentru a veni în ajutorul refugiaților ucraineni.

Szabó Ödön

În acest context, parlamentarul a afirmat că întreaga comunitate maghiară din Bihor: organizații civice, bisericile tradiționale, administrați locale și simpli cetățeni, și-au dat mâna pentru a-i ajuta cât mai eficient pe cei nevoiți să fugă din calea războiului. Ca primă măsură a fost repus în funcțiune site-ul prin care UDMR Bihor coordona activitățile de suport din perioada pandemiei. Denumit „Suntem împreună”, site-ul adună și oferă donații și servicii ce privesc colectarea de bunuri, transport, cazare, masă, asistență medicală etc. „Noi punem accent pe solidaritate” a mai spus Szabó Ödön, prezentând eforturile făcute, încă din primele zile ale crizei, pentru ajutorarea refugiaților.

Vorbind despre declarațiile consilierului personal al președintelui CJ Bihor, Csomortányi István, cel care într-o luare publică de poziție a spus că în războiul ce se desfășoară la granițele României, nici Rusia, nici Ucraina nu au dreptate și nu vor pace, parlamentarul UDMR a fost foarte categoric. „Condamn ferm orice idee care ar putea să scape Rusia de responsabilitatea pe care o are față de agresiunea din Ucraina”, a spus Szabó Ödön. Deputatul a mai adăugat că este responsabilitatea președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, faptul că Csomortányi se bucură de o funcție publică și de o platformă de la înălțimea căreia poate emite astfel de idei. „Deși a candidat de mai multe ori, domnul Csomortányi n-a fost validat niciodată prin votul comunității maghiare, alții sunt cei care l-au validat și i-au dat posibilitatea unei astfel de expuneri publice”.

Parlamentarul bihorean a prezentat și acele inițiative legislative pe care le-a depus sau le-a susținut și care au primit votul camerelor, unele dintre ele fiind la Președinție, pentru promulgare. „Într-un an de mandat, am șase legi adoptate, 4 fiind în faza de promulgare”, a explicat Szabó Ödön.

Una dintre aceste inițiative legislative permite administrațiilor locale să utilizeze terenurile și spațiile destinate procesului de învățământ, care sunt nefolosite, în alte scopuri. Aceasta se poate face fără avizul Ministerului Educației, la trei ani după ce acestea nu mai sunt utilizate în scopuri didactice. „Prevederea este foarte importantă pentru administrațiile publice locale, deoarece de obținerea acestui aviz a depins de multe ori accesarea unor fonduri europene”, a explicat Szabó Ödön, adăugând că administrațiile locale au obligația ca, în cazul în care se reînființează grupe, clase sau secții, să asigure spațiile necesare procesului didactic.

Szabó Ödön a prezentat și demersurile făcute pentru a înlătura unele inechități din legea ce acordă despăgubiri persoanelor persecutate politic. Astfel, în urma demersurilor sale, în scopul înlăturării unor discriminări care au apărut chiar și între frați, Legea 154/2021 spune că toți copii unei familii care a suferit de pe urma persecuțiilor politice vor beneficia, în mod egal, de aceleași drepturi.

O altă inechitate observată și îndreptată de parlamentarul UDMR Bihor privește salariile personalului nedidactic din inspectoratele școlare, asimilat până de curând celui didactic auxiliar din școli. Această situație, spune Szabó Ödön, a generat diferențe salariale care ajungeau până la 2.000 de lei, în defavoarea funcționarilor din inspectorate, care, evident, consideră deputatul, „au responsabilități mult mai mari”. În urma modificărilor aduse prin Legea 321/2021, salariile personalului nedidactic din inspectoratele școlare județene au fost aliniate competențelor și răspunderilor pe care le au.

Pentru a da posibilitatea mai multor regiuni din România să acceseze programe cu finanțare europeană, prin Investiții Teritoriale Integrate (ITI), Szabó Ödön a inițiat și a reușit modificarea legii 302/2021. „Astfel nu doar Delta Dunării, ci și altele, precum Ier-Barcău sau munții Apuseni, vor putea beneficia de aceste finanțări”, a precizat parlamentarul UDMR Bihor.

Szabó Ödön a mai izbutit modificarea condițiilor în care firmele pot face sponsorizări, în folosul unor organizații neguvernamentale sau a unor asociații de caritate. Prin Legea 322/2021, care schimbă prevederile Codului Fiscal, firmele vor putea ca, pe baza unui formular, să acorde sponsorizări de până la 3,5% din impozitul de profit datorat statului, pe întreaga durată a anului, mai multor entități neguvernamentale. În cele din urmă, parlamentarul UDMR a ținut să precizeze că, și datorită eforturilor sale, de aici înainte, jurnaliștii vor putea să beneficieze de protecția acordată drepturilor de autor pentru scrierile lor. Szabó Ödön chiar i-a încurajat pe jurnaliști să facă demersuri pentru apariția unei organizații care să asigure gestionarea colectivă a acestor drepturi.

Florin Budea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.